Nieuws uit de regio

09-11-2022 - Heist-op-den-Berg

Een week eens iets anders leren

In de eerste week na de herfstvakantie hebben de leerlingen van de eerste graad van de Sint Lambertusschool boven op de Heistse berg even de houtzaag en de schroevendraaier opzij gelegd voor een projectweek. Geen lestijden, maar blokken activiteiten en workshops rond het thema ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’. Een ganse week lang activiteiten als kookworkshops, opzoekingen rond gezondheid of je brein uitdagen met puzzels blijken even leerrijk als aardrijkskunde of wiskunde.

Geen traditionele lessen

“Tijdens de zomervakantie hebben we met enkele enthousiaste leerkrachten onze koppen bij elkaar gestoken en de eerste ideeën op papier gezet”, vertelt Ellen Geerts van St. Lambertus. “Al snel kwamen we tot het onderwerp ‘gezondheid’ dat nu toch veel in de belangstelling staat. Een heel week lang gaan we het gekende lessenrooster doorbreken voor onze 12- en 13-jarige leerlingen. Het was voor het eerst sinds lang, dus een enorme uitdaging. Net als onze leerlingen zullen wij leerkrachten, er ook veel van leren. Samen leren!”

Op maandag, dinsdag en donderdag gaan de leerlingen aan de slag met thema’s als hygiëne, gezonde voeding, beweging en mentale gezondheid. Onze eerstejaars brachten onder meer  een bezoek aan Balkenende Donkieshuis aan de Hulshoutsesteenweg  te Heist-op-den-Berg waar verwaarloosde ezels worden opgevangen. “Het is eens iets anders, ezelen!. Wat een enthousiasme en wat een ervaring om samen te kunnen ezelen met je klasgroep” aldus Geerts

De 2de jaars kregen een infosessie over roken en rookstop van een tabakoloog. In de activiteit rond hygiëne gaan de leerlingen zelf op zoek naar nuttige tips i.v.m. tandverzorging, lichaamsverzorging en slaaphygiëne. Dit doen ze door zelfstandig te grasduinen in een aantal teksten en beeldmateriaal aan de hand van  gerichte opdrachten.

Gezond lichaam

“We vergeten zeker niet het belang van bewegen”, vult Ellen Geerts nog aan, “Eén tegen allen, we dagen de leerlingen uit om zoveel mogelijk opdrachten te doen. Onze middagpauze duurt deze week ook langer. We nemen extra tijd om te bewegen. Loopschoenen aan en joggen maar, breng je skateboard mee en laat je kunsten zien. Tijdens de activiteit van ‘gezonde voeding’ maken we onze leerlingen bewust van de energiewaarde van hun tussendoortjes, snacks en drankjes. Verbieden kunnen we niet. We kiezen voor bewustwording. Laten ze zich verleiden door die reclame op TV of op sociale media? Wat is dat die BMI? Welke gezondere alternatieven zijn er? ” Dat laatste werd in de praktijk gerealiseerd tijdens een workshop waarbij creatief aan de slag werd gegaan met fruit en groenten om zelf mocktails te maken en gezond en lekker te koken.”

Gezonde geest

Sint Lambertus heeft ook aandacht voor de mentale gezondheid van de leerlingen: “We introduceren “Warme William” en gaan hiermee aan de slag: kwetsbaarheid tonen, eigenschappen van een echte vriend, in gesprek gaan met elkaar. We hopen een aanzet te geven tot een “luisterbank” op onze speelplaats. Gsm aan de kant en je brein uitdagen met reken- en woordpuzzels, gewoon puzzelen en spelen van gezelschapsspellen. Enthousiaste leerlingen, lachende gezichten en activiteiten die positief onthaald worden. Daar doen we het toch voor!”

 

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

AVN Projects

AVN is als elektrotechnisch installatiebedrijf actief op vlak van elektriciteit, domotica, beveiliging, beeld en klank en staat steeds garant voor een professioneel eindresultaat.  

lees meer

Bike Center

Racefietsen, mountainbikes, sporthybride fietsen, elektrische fietsen, stadsfietsen, kinderfietsen of plooifietsen. Bij Bike Center vind je een fiets voor elk terrein en kan je ook terecht voor allerhande toebehoren zoals kledij en fietsonderdelen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier