Nieuws uit de regio

13-10-2021 - Hallaar

"Er wordt niet naar ons geluisterd"

Bouwpromotor Danneels plant een nieuwe wijk van 144 woningen tussen de Averegtenlaan, de Lange Rechtestraat en de Kerselaerelaan. Alleen langs de Averegtenlaan is een uitweg voor de wijk voorzien. Dat is niet naar de zin van de buurtbewoners uit die laan, omwille van de verwachtte verkeersdrukte dat het project met zich zal meebrengen. Ze klagen aan dat ze nergens gehoord worden met hun bezwaren en dat met onwaarheden wordt geschermd om het project door te duwen.

“We zijn in het verleden nooit gehoord”, beginnen de buren het verhaal; “We hebben het hele project moeten vernemen via de gele aanplakborden. Nochtans had de Gecoro-raad in juni 2019 al gezegd dat wij moesten ingelicht worden. Dat is helemaal niet gebeurd. Waarvoor dient zo’n raad eigenlijk als de besluiten niet worden uitgevoerd? Het gemeentebestuur voert participatie hoog in ’t vaandel, maar alleen als het hen uitkomt.”

Ook op de gemeentelijke dienst voor ruimtelijke ordening vingen ze bot met hun grieven. “Ofwel was de betrokken ambtenaar niet aanwezig, of in vergadering, of de andere collega kon het dossier niet vinden”. Volgens de bewoners had de dienst geen tijd om de 150 bezwaren tijdig in te voeren, zodat enkele buren die met de computer overweg kunnen, dat zelf met enkele uren nachtwerk maar gedaan hebben.

 “Zelfs de brandweer heeft geen gunstig advies gegeven, omwille van het ontbreken van een tweede uitweg. Wat gaat er gebeuren als hier op de hoek een ongeval gebeurt?”

Ook het argument dat een tweede ontsluitingsweg langs de Lange Rechtestraat niet mogelijk is, vinden ze niet correct: “De voorbije jaren zijn zeker 3 oude huizen verkocht, waarvan de grond had kunnen dienen voor een bijkomende ontsluiting. Er liggen nog steeds enkele bouwgronden van 20 m breed die daarvoor ook geschikt zijn. Maar dat zijn natuurlijk extra kosten voor de projectontwikkelaar”.

Een ander argument van de buurt is de aansluiting op de Molenstraat die als het ware een flessenhals vormt voor het verkeer. Voor het grootste deel is de Averegtenlaan een brede straat met fietspad en 2 voetpaden, maar de eerste 100 m is de straat veel smaller. “Vrachtwagens en bussen rijden daar steeds over het fietspad. De baan is er 3,90 m breed. Ze moeten maar eens komen kijken wat voor een gevaarlijke situatie daar soms ontstaat, zeker op zonnige zondagvoormiddagen als het vol geparkeerd staat met bezoekers van de Voddemèt”.

Van de buren mag de wijk er komen, maar met minder huizen en met een tweede ontsluitingsweg, “zoals de naastliggende wijk Oude Molen, waar minder huizen staan maar wel met 2 uitwegen”.

New Van Heukelom

Bij New Van Heukelom aan de Liersesteenweg vind je allerlei kantoor- en schoolmateriaal, van paperclips en nietjesmachines over balpennen tot mappen in alle maten, maar ook computers, tablets, printers en toebehoren.

lees meer

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Soul Deco

Schilder- en decoratiewerken met uitstraling

lees meer

't Spinnewiel

't Spinnewiel is de ideale plek om even halt te houden voor, tijdens of na een wandeling langs de Nete. Je geniet er aan de gezellige, authentieke hoeve van een drankje, hapje of uitgebreid diner.

lees meer

Speciale promoties Check het hier