Nieuws uit de regio

10-09-2021 - Heist-op-den-Berg

Pioniers in fair-trade

In september 1971 werd in Heist in de Stationsstraat de Oxfam Wereldwinkel geopend, de tweede in Vlaanderen, enkele maanden nadat eerder in Antwerpen de allereerste fair-trade winkel werd geopend. Na een tussenhalte in de Frans Coeckelbergstraat werd in 2000 een winkel geopend op de site van de Kringwinkel aan de Noordstraat te Heist. Daar werd met een feestelijke receptie het gouden jubileum van de Heistse Wereldwinkel gevierd.

Het was de onderpastoor van ’t Zonderschot, Remi Verwimp, die begin de jaren ’70 van vorige eeuw enkele mensen samenbracht die wilden werken rond ontwikkelingssamenwerking. De eerste medewerkers waren ‘hemelbestormers’ die politieke debatten organiseerden, geëngageerde toneelstukken speelden en een infocentrum over ontwikkelingssamenwerking openden. Initiatiefnemers van het eerste uur, May Dierckx en Raymond De Vos schetsten hoe het winkeltje dat begon met koffie uit Tanzanië en rietsuiker uit Cuba 50 jaar later uitgroeide tot een moderne belevingswinkel. Een 20-tal vrijwilligers zorgen er voor dat er nu meer dan 200 fairtrade producten worden aangeboden met niet alleen voeding, maar ook dikwijls handgemaakte geschenken en nuttige gebruiksvoorwerpen.  Achter de meeste zaken zitten nog steeds producenten uit het zuiden die op deze manier een eerlijk inkomen kunnen verdienen. Maar oneerlijke handel bestaat ook in het Noorden. Daarom is het aanbod verbreedt  met fairtrade producten van hier.

Schepen Kelly Van Tendeloo bracht ook de felicitaties van de gemeente, die trouwens zelf goede klant is bij de wereldwinkel. Fair-trade producten vind je op gemeentelijke recepties, in het Cursuscentrum, in het dorpsrestaurant De Dorpskom en in de 680 pakjes die de wereldwinkel samenstelt als geschenk voor het gemeentepersoneel.

De medewerkersploeg bestaat uit 20 enthousiastelingen die de winkel open houden op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 17 u, op zaterdag én zondag ook van 9.30 tot 12.30 u.Wie een staantje wil bijdragen, moet maar eens langs komen in de winkel.'Want hoe meer zielen, hoe meer talent, hoe meer manieren om mensen aan te spreken voor eerlijke handel'

Lapperre Hoorcentrum

Hoorcentrum Lapperre staat voor hoorkwaliteit voor het leven. In uw Lapperre hoorcentrum neemt de audioloog de tijd om naar u te luisteren en samen de oplossingen te overlopen. Zo kunnen we uw gehoor optimaal beschermen en u opnieuw laten genieten van het plezier om goed te horen.

lees meer

Pearle Opticiens

Pearle Opticiens heeft voor iedereen de juiste zichtoplossing. Je vindt er brillen, zonnebrillen en contactlenzen van allerlei trendy merken gecombineerd met uitstekend advies.

lees meer

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

In de Ster Mode

Dames- & herenmode

lees meer

Speciale promoties Check het hier