Nieuws uit de regio

15-06-2021 - Heist-op-den-Berg

Geen Burgemeester Diane Verbist-Vandewijngaerdenstraat?

De gemeente Heist is op zoek naar straatnamen voor de nieuwe grote verkaveling van 162 woningen die er komt in Hallaar aan de Kerselaerelaan. Enerzijds wil men ‘meer vrouw op straat’ en opteert men voor straatnamen van opmerkelijke vrouwen, anderzijds moet een straatnaam ook eenvoudig en gemakkelijk te spellen zijn en wil men geen namen meer als de Prof. August Lodewyckxstraat.

In het  binnengebied tussen de Averegtenlaan en Kerselaarlaan staat de ontwikkeling van een 4,61 ha groot gebied (PRUP Kerselaarlaan) op stapel. Achter WZC Ten Kerselaere, nabij de plaats waar nu de assistentiewoningen van The Village worden gebouwd, komt een nieuwe verkaveling met niet minder dan 162 wooneenheden langs één hoofdas, een plein en drie kleine zijstraatjes (woonerfjes).

Enkele jaren geleden voerde Radio 1 en Canvas, bij monde van Sofie Lemaire,  een campagne ‘voor méér vrouw op straat’, met de bedoeling om meer vrouwelijk straatnamen in te voeren. Opvallend is dat er in Heist géén straatnamen naar bijzondere vrouwen zijn vernoemd. De Maria Coolstraat in Heist-Goor zou een verbastering zijn van ‘Mariacolen’, een verwijzing naar een kloosterorde. De Itegemse historicus Ivan Dockx heeft nochtans al 2019 een lijst van 15 mogelijke ‘vrouwelijke’ straatnamen opgesteld.  

De laatste personen die een straat naar hun naam vermeld kregen waren de conservator van Bokrijk Jozef Weyns (zijstraat van de Boudewijnlaan aan het Berkenhof), oud wielrenner Denis Verschueren ( in Itegem) en pastoor Edward Schroos  (Zonderschot).

Wie een goeie naam voor een straat of een pleintje heeft, kan dat melden bij de cultuurraad of de heemkring die de gemeente advies geven bij de straatnaamgeving. Men verwacht een naam die neutraal is, vrij van eventueel gevoelig geschiedkundig verleden en politieke kleur.

L'air et L'eau

Weg met zorgen en stress na een heerlijke relaxmoment in de sauna of jacuzzi. L'air et L'eau is thuis in wellness! Je vindt er gegarandeerd een sauna voor binnen of buiten, een jacuzzi, warmtepomp of outdoor living artikelen van gekende merken om thuis heerlijk te relaxen. Een weldaad voor zowel je mentale als fysieke weerbaarheid!  

lees meer

KN Light

KN Light is gespecialiseerd in elektriciteit, verlichting en domotica en daarom ook de ideale partner wanneer u nood heeft aan deskundig lichtadvies. In de toonzaal vind je de meest gerenommeerde merken. Nu ook installateur van zonnepanelen.

lees meer

Maris Natuursteen

Enorme voorraad - Snelle levering - Scherpe prijzen - Eigen vakkundige plaatsingsdienst

lees meer

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Speciale promoties Check het hier