Nieuws uit de regio

07-05-2021 - Heist-op-den-Berg

Gert De Bie wint Heistse Cultuurprijs

Vorig jaar was er door gekende omstandigheden geen Cultuurprijs in Heist.  In 2021 wou de Cultuurraad niet weer passen en deed een oproep voor kandidaten waaruit 3 prijzen werden gekozen.  De Grote Verdienste gaat naar culturele duizendpoot Gert De Bie, actief in cultuur met Staminee De Living, boekhandel Het Voorwoord en de Hnita Jazz-hoeve.  De Opmerkelijke Prestatie gaat naar Eddy  Ceulemans en Francis Ooms voor het boek in het Heistse dialect Ikke en de Sikke. De Culturonaprijs (cultuur in coronatijden) gaat aan Lieven Corneille dia al bijna 300 avonden na elkaar een bugelserenade brengt in zijn voortuin.

De prijsuitreiking kan helaas niet doorgaan in de Heistse cultuurtempel Zwaneberg maar werd door de cultuurraad bekendgemaakt met een filmpje, dat je kan bekijken op Youtube: https://youtu.be/NUlHfRhqrDA in een presentatie van cultuurraadvoorzitster Lou Ooms, geassisteerd door Christel Van Craen en Tamara Derdin

In 2009 begon Gert De Bie met het podiumcafé Staminee De Living met annex Boekhandel Het Voorwoord. Op het podium van zijn horeca-etablissement ontvangt hij gevestigde waarden naast opkomend talent, al dan niet uit Heist en in samenwerking met CC Zwaneberg ook ‘Comedy in Heist’. Tussendoor startte hij ook mee de platen- en horecazaak Toekan op en sedert enkele jaren zet hij ook mee zijn schouders onder de verrijzenis van de Hnita Jazzhoeve.

De éénmalige Culturonaprijs gaat naar Lieven Corneille, bugelspeler bij Fanfare De Berthoutzonen van Hallaar. De eerste weken van de lockdown waren er verschillende straatconcertjes met meestal ‘You’ll never walk alone’, maar Lieven houdt het al bijna 300 dagen lang vol, soms met steun van zijn dochter Lotte op cornet. Elke dag speelt hij een ander nummer, dikwijls aangepast aan de actualiteit.

De Opmerkelijke Prestatie heeft ook een link met corona, want het was uit verveling dat Eddy Ceulemans begon met gezegden in het Heistse dialect te publiceren op social media. Dat werden later hele verhaaltjes die hij, samen met zijn maat Sikke Ooms, bundelde in het boek Ikke en De Sikke, Héstse Vertelselkes, dat bovendien geïllustreerd werd met tekeningen van Dieter Dresselaers.

 

Fietsen Moons Roger

verkoop fietsen - fietskledij - elektrische fietsen - fietsaccessoires - herstellingen Meer dan 25 jaar ervaring

lees meer

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Heytens

Op zoek naar het geknipte deco-idee? Welke stijl u ook verkiest, bij Heytens vindt u inspiratie bij de vleet. Kiezen uit het ruime aanbod stoffen en materialen, opmeten en laten plaatsen. Op naar een nieuw interieur?

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

Speciale promoties Check het hier