Nieuws uit de regio

10-04-2021 - Heist-op-den-Berg

Hnita zoekt laatste geldmiddelen

De legendarische jazzclub in de Lostraat zoekt laatste middelen om concertzaal af te werken. De ruwbouw is al een flink eind opgeschoten dankzij verschillende vrijwilligers. Onder het motto 'Eerst de balken, dan de noten' – er moet verbouwd worden voor er weer muziek kan weerklinken – gaat de legendarische Hnita Jazz Club uit Heist-op-den-Berg op zoek naar 50.000 euro om haar (bijna) gerenoveerde concertzaal in te richten. Daarvoor werd een publiciteitscampagne die nationale weerklank kreeg.

Met de steun van onder meer Daan, Jef Neve en Isolde Lasoen worden via een projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting giften ingezameld. De Hnita Jazz Club is een van de oudste actieve jazzclubs in Europa met een groots verleden dat resoneert tot ver buiten de landsgrenzen. Opgericht in 1955, organiseerde de club meer dan 1000 concerten met ronkende namen uit de Belgische en internationale jazzscene zoals Chet Baker, Art Blakey, het Brussels Jazz Orchestra, Dexter Gordon, Abdullah Ibrahim, Keith Jarrett, Charles Mingus, Gregory Porter, Sun Ra, Toots Thielemans en vele anderen.

Niet enkel het verleden oogt imponerend, ook de toekomst ziet er veelbelovend uit. Onder impuls van vrijwilligers en muziekliefhebbers uit Heist en omgeving kreeg de Hnita Jazz Club in 2018 een indrukwekkende doorstart die de toekomst van de club verzekert. Meer dan honderd vrijwilligers verenigden zich om de geschiedenis van de Hnita Jazz Club te bewaren en verder uit te bouwen. Ze brachten 250.000 euro bij elkaar om de Hnita-Hoeve in de Lostraat, de vaste locatie van de club, aan te kopen.

Nadien werd door veertig andere vrijwilligers 50.000 euro bij elkaar gebracht om zo via Socrowd een lening van 150.000 euro af te sluiten om de nodige structurele verbouwingen aan het gebouw te financieren. Onder meer de leerlingen van het St. Lambertusinstituur leveren een belangrijke bijdrage aan de renovatie.

Nu is men gestart met de brede campagne ‘Eerst de balken, dan de noten’ om de inrichting van de vernieuwde concertzaal in de Hnita-Hoeve te financieren. De Hnita Jazz Club zoekt 50.000 euro,  een oproep aan elke muziekliefhebber om een gift te doen. Dankzij de samenwerking met de Koning Boudewijnstichting zijn giften vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar. Via de ludieke webshop op https://www.hnitajazzclub.be/steun-hnita/ kan je ook symbolisch een barkruk, theaterstoel of microfoon kopen.

Gedragen door een brede groep muziekliefhebbers, valt het indrukwekkende parcours dat de club een nieuwe toekomst gaat geven, zo bijna in zijn definitieve plooi. Na deze campagne zal de vernieuwde werking bijna 450.000 euro bij elkaar gebracht hebben om de Hnita-Hoeve aan te kopen en te renoveren en dit zonder overheidssteun. Een cijfer waaruit blijkt dat een breed publiek bereid is zich te engageren voor kunst en cultuur en het voortbestaan van kleinere podia. Een cijfer dat aantoont dat, zelfs in deze moeilijke tijden, cultureel ondernemerschap loont.

De vernieuwde Hnita Jazz Club zal in 2022 zijn deuren openen, als een moderne en breed toegankelijke concertlocatie, met respect voor haar unieke roots.

Noémie

Mannen- en vrouwenmode aan betaalbare prijzen

lees meer

Het Pigment

schilder- & behangwerken - verf - raamdecoratie - tapijten - tafellinnen - sierkussens Koop al onze artikels online!    Bezoek onze webshop.  

lees meer

Indigo

Juwelen - Handtassen - Piercings

lees meer

Middenstand Putte

Middenstand Putte verenigt de Putse handelaars om van Putte een bruisend winkelcentrum te maken. Ze organiseren o.a. de Putse Feesten, de eindejaarsactie en koopzondagen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier