Nieuws uit de regio

22-11-2020 - Heist-Goor

Kleur op ’t Goor voor verbondenheid

De muurschilderingen op tegen gevels en op de straat aan de Lagere School van Heist-Goor zijn veel meer dan zomaar wat kleur in het straatbeeld. Ze zijn een uitloper van de actie Veerkrachtige Dorpen en de daarop volgend participatieproject van Mount Murals.70 Gorenaars werkten er aan mee en brachten een voorwerp aan dat een belangrijke betekenis had in hun leven. Onder begeleiding van Ruth Segers werd daar mee aan de slag gegaan om de ruimte tussen de school en de kerk meer kleur te geven.

“Het participatieproject had de bedoeling om te zien wat er leeft op ’t Goor”, vertelt de betrokken schepen Katleen Vantyghem, “Wat zien de Gorenaars graag in hun dorp en wat niet? In tegenstelling tot buurdorp Schriek is er op ’t Goor minder te beleven. Met dit creatief, cultureel project geven we kleur aan de kern van ’t Goor en kunnen ze elkaar beter leren kennen.”

In verschillende creatieve workshops op leuke en soms onverwachte plekken op ’t Goor zelf, omlijnde de deelnemers voorwerpen met een persoonlijke betekenis over hun dorp. Dat ging van een klak van vader, over een trompet van de fanfare tot eendjes op de vijver in ’t centrum. Anderen hadden een mok van hun favoriet café ’t Wit Paard of een houten klomp als herinnering aan het vroegere boerenleven. De voorwerpen en hun betekenis werden uitgewerkt op textiel doeken en aangebracht op de gevel van café nova. De gezamenlijk ontworpen vormen werden ook geschilderd naast het zebrapad van de Pastoor Mellaertstraat en op de muren van de elektriciteitscabine.

Het geheel kaderde ook in een postdoctoraat van Ruth Segers aan de KULeuven, die zelf afkomstig is uit Heist-centrum. Ze wil wetenschappelijk inzicht verwerven wat het doet met mensen als ze samen hetzelfde doen en welke positieve vibe en onderlinge verbondenheid dat kan creëren. Katleen  Vantyghem was alleszins al tevreden met het resultaat en wist direct ook al enkele Heistse muren die ook kleur konden verdragen.  Ook gemeenteraadslid Jan Baestaens was één van de deelnemers, maar hij had toch meer inbreng van de Gorenaars verwacht.

HV Interieur

HV Interieur brengt met zijn raam-, vloer- en muurdecoratie kleur in huis! Met speelse dessins, eigentijdse accessoires en sprekende kleuren waait er een frisse wind door uw interieur. Genoeg stof tot inspiratie!

lees meer

Lekka Lekka

Lekkere ijsjes in verrassende, uitgebreide smaken.

lees meer

Chong San

Chinees restaurant

lees meer

De Backer Haarden

Een huis is een plek waar u zich thuis moet kunnen voelen, een plek die gezelligheid moet uitstralen. Voor ons wordt een huis pas een thuis met de gezellige warmte van een haard.

lees meer

Speciale promoties Check het hier