Nieuws uit de regio

14-11-2020 - Booischot

Op vakantie in een kasteel?

Aan het kasteel en de remise van het Hof Ter Laken te Booischot werden de eerste instandhoudingswerken uitgevoerd waarbij de gebouwen zwam- en asbestvrij werden gemaakt. Ondertussen wordt ook druk gezocht naar een bestemming voor beide gebouwen.  Voor het kasteel onderzoekt men de mogelijkheid om er een vakantiewoning voor grote groepen van te maken en de remise wordt waarschijnlijk een horecagelegenheid, eventueel met nevenactiviteiten.

Het Ruimtelijke UitvoeringsPlan voor de site Ter Laken werd destijds vrij ruim opgevat, zodat er verschillende mogelijkheden zijn met het kasteel. Na een eerste oproep waren er 35 geïnteresseerden waarvan er uiteindelijk 18 hun kandidatuur hebben gesteld. Dat waren initiatieven in de zorgsector, horeca en toerisme en zelfs al enkele kandidaat-conciërges voor het kasteel. 10 kandidaturen weren effectief weerhouden. Een belangrijke piste die voor het eigenlijke kasteel gevolgd wordt, is een vakantiewoning voor verengingen of grote groepen, een idee dat tegenwoordig blijkbaar goed in de markt ligt.

In de remise, die aanvankelijk dienst deed als koetshuis, paardenstalling en woningen voor het personeel, komt er mogelijk een ambachtelijke smidse.

Jan Baestaens (ETA+) stelde zich vragen bij de 205.000 euro die de gemeente reeds besteed heeft. “Dat zijn vooral studiekosten met betrekking tot de renovatie van het kasteel en de remise, noodzakelijk om beroep te kunnen doen op verschillende premies en subsidies”, aldus burgemeester Luc Vleugels.

Het 30 ha grote domein kan op korte tijd op heel wat wandelaars rekenen. Sinds deze zomer staan het kasteel en de remise leeg in afwachting van een grondige restauratie en nieuwe invulling, maar er zullen in de komende jaren ook al enkele kleinere instandhoudingswerken gebeuren. “Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg zullen nog dit najaar een architectenbureau aanstellen om de dringende onderhoudswerken en de grootschalige restauratie voor te bereiden en te begeleiden.”, aldus Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen. “Vooraleer zij de gebouwen kunnen opmeten en onderzoeken en de eerste onderhoudswerken kunnen starten, is het uiteraard belangrijk dat alle ruimten asbestvrij worden gemaakt. Zowel in de remise als in het kasteel waren in het verleden asbesthoudende materialen gebruikt om bijvoorbeeld buizen te isoleren. Een klein gedeelte van de leien op het dak van het kasteel waren ook asbesthoudend. Een gespecialiseerd bedrijf heeft deze materialen de voorbije weken dus verwijderd.”

Asian Kitchen

Sushi, wok & grill Prikkel je smaakpapillen met de Oosterse keuken van Asian Kitchen of proef van de overheerlijke, kraakverse sushigerechten. Er is voor elk wat wils!  

lees meer

L'air et L'eau

Weg met zorgen en stress na een heerlijke relaxmoment in de sauna of jacuzzi. L'air et L'eau is thuis in wellness! Je vindt er gegarandeerd een sauna voor binnen of buiten, een jacuzzi, warmtepomp of outdoor living artikelen van gekende merken om thuis heerlijk te relaxen. Een weldaad voor zowel je mentale als fysieke weerbaarheid!  

lees meer

Toekan Records

Vinyl & CD, drankjes en gebak

lees meer

Brilcenter

Naast een ruim gamma optische brillen, zonnebrillen of sportbrillen van allerlei kwaliteitsmerken is Brilcenter ook gespecialiseerd in contactlenzen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier