Nieuws uit de regio

05-10-2020 - Wiekevorst

Waar men gaat langs trage wegen...

In Heist is al enkele jaren een werkgroep actief rond ‘trage wegen’, kleine wegeltjes, niet geschikt voor autoverkeer, die vroeger ook ‘kerkwegen’ genoemd werden. Een deel van die paden, in theorie openbare eigendom, zijn echter al verdwenen. Schepen  Kathleen Vantygem wil graag, op pragmatische wijze, de trage wegen terug in ere herstellen. Op de Dag van de Trage Weg op 17 oktober wordt in Wiekevorst een wandeling georganiseerd om kennis te maken met de weggetjes die vooral geschikt zijn voor de zwakke weggebruiker.  

“ Dit jaar werd tijdens de lockdown heel duidelijk hoe belangrijk het is om ook in je buurt langs rustige wegen te kunnen wandelen of fietsen” aldus schepen Vantygem, “De trage wegen zijn belangrijk voor lokale mobiliteit en leefbare dorpskernen. In samenwerking met Rivierenland zullen tegen november alle Heistse trage wegen in kaart gebracht zijn. De laatste weggetjes uit Hallaar en ’t centrum worden nog in kaart gebracht. We streven naar een zo gedragen mogelijke oplossing. In het industriepark zijn er al drie gebouwen die in de weg staan, die gaan we natuurlijk niet afbreken. Er is een stappenplan opgesteld om de bruikbare wegen mogelijk open te stellen. We nemen daarbij verschillende aandachtspunten in overweging. Af en toe sluit men een trage weg of uit vrees voor overlast van passerende wandelaars die soms afval achterlaten.” Binnenkort zullen al trage wegen van Heist alvast digitaal beschikbaar zijn. Op papier zal iets moeilijker worden omdat een gedetailleerde kaart van Heist dan bijzonder groot zou moeten worden om leesbaar te zijn.

Op de Dag van de Trage Weg laten de dienst Toerisme, in samenwerking met KWB, de trage wegen van deelgemeente Wiekevorst ontdekken met een wandeling van ongeveer 6 km. Je wandelt vanuit het parochiecentrum richting Klein Scherpenheuvel en keert langs mooie padjes terug. Je zal versteld staan hoe weinig je in het verkeer komt tijdens deze wandeling. Onderweg kom je via infoborden meer te weten over trage wegen en de recente herinrichting van de dorpskern. Wie nog vragen heeft, kan deze stellen na de wandeling. Het lokale bestuur biedt de deelnemers na de wandeling een soepje en een drankje aan.

Door de corona-maatregelen wordt de jaarlijkse tragewegenwandeling op 17 oktober anders aangepakt. Men gaat niet in groep met een gids op stap, maar je wandelt met mensen uit je eigen bubbel. Je kan vertrekken tussen 9 en 13 uur. Per tijdslot van 15 minuten mogen slechts 20 deelnemers vertrekken. Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven is wel verplicht via toerisme@heist-op-den-berg.be of 015 25 15 82

De Hoofdzaak - Pruikeninstituut

De Hoofdzaak is echter meer dan alleen een kapsalon en onderscheidt zich misschien nog het meest met hun oplossingen voor kleine of grote haarproblemen. Samen met u gaan ze op zoek naar een passende oplossing want haarproblemen verschillen van persoon tot persoon.

lees meer

HV Interieur

HV Interieur brengt met zijn raam-, vloer- en muurdecoratie kleur in huis! Met speelse dessins, eigentijdse accessoires en sprekende kleuren waait er een frisse wind door uw interieur. Genoeg stof tot inspiratie!

lees meer

Soul Deco

Schilder- en decoratiewerken met uitstraling

lees meer

Paul De Preter

Keiharde kwaliteit is de specialiteit van Paul De Preter. In hem vindt u de ideale partner voor al uw realisaties met vloeren, wandtegels, badkamerrenovaties, natuursteen, enz...    

lees meer

Speciale promoties Check het hier