Nieuws uit de regio

01-10-2020 - Heist-op-den-Berg

Zonder fauten schreiven

Is het nu chocoladecakeje, chocoladecakje of chocolade-cakeje? 75 Vlaamse bibliotheken (waaronder Heist en Putte)  organiseren gelijktijdig op vrijdag 10 oktober om 20 u  Het Groot Dictee Heruitgevonden. In de bib van Heist achter het Cultuurcentrum wordt de tekst voorgelezen door Els Van Hove, presentatrice van RTV. De winnaar gaat naar huis met een gouden pen en nog een boekenpakket van de Heistse bib.

In deze tijden van sms-taal en directe communicatie via social media is er nog weinig aandacht voor het schrijven zonder fouten. Té weinig vinden de vzw Creatief Schrijven, verschillende Vlaamse bibliotheken en de krant De Standaard.  Verschillende bibliotheken in de regio  doen mee met Het Groot Dictee Heruitgevonden, een actie om het schrijven zonder fouten te bevorderen.  Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt. “Aandacht voor taal hoeft niet altijd hoogdravend te zijn”, vertelt Bart Mariën van de Heistse bib die de wedstrijd voor de 3de keer organiseert, “Maar een beetje eerbied voor taal brengt ons toch wat meer cultuur bij”.

'Op het binnenplein van de middeleeuwse burcht bevond zich de retrobibliotheek, een replica uit tweeduizend twintig.' Dat was de eerste zin uit de editie 2019 van Het Groot Dictee Heruitgevonden. De tekst voor deze editie vloeide uit de pen van Bart Van Craeyevelt uit Diepenbeek die in het voorjaar de wedstrijd won voor de opmaak van een dicteetekst. Een tweede deel bestaat uit multiple choice vragen en bij gelijke stand bepaalt een ‘spelling bee’ de winnaar: mondeling woorden spellen met haakjes, streepjes, trema’s … Wie interesse heeft om zijn taalgevoel met anderen te meten kan zich inschrijven via  bibliotheek@heist-op-den-berg.be, op 015 24 57 4 of op www.deschrijfwijzen.be  . Op die site vind je ook enkele niet geselecteerde teksten van de dicteewedstrijd , zodat je die als oefening al een keertje kan nalezen. In Heist zal de leeszaal voor het dictee coronaproof worden ingericht met aparte stoel en schrijftablet voor elke deelnemer.

Bosmans Slaapcomfort Center

Wie goed slaapt is gezonder, energieker en opgewekter. Bij Bosmans Slaapcomfort vind je een enorm aanbod slaapsystemen, hoofdkussens, dekbedden en bedtextiel.

lees meer

't Spinnewiel

't Spinnewiel is de ideale plek om even halt te houden voor, tijdens of na een wandeling langs de Nete. Je geniet er aan de gezellige, authentieke hoeve van een drankje, hapje of uitgebreid diner.

lees meer

Nata

Fantasie- en stainless steel juwelen en accessoires voor dames en kinderen. Kom gerust een kijkje nemen, vrij in en uit!

lees meer

L'air et L'eau

Weg met zorgen en stress na een heerlijke relaxmoment in de sauna of jacuzzi. L'air et L'eau is thuis in wellness! Je vindt er gegarandeerd een sauna voor binnen of buiten, een jacuzzi, warmtepomp of outdoor living artikelen van gekende merken om thuis heerlijk te relaxen. Een weldaad voor zowel je mentale als fysieke weerbaarheid!  

lees meer

Speciale promoties Check het hier