Nieuws uit de regio

23-09-2020 - Booischot

Een minister op het kasteel

In 2018 kochten de gemeente Heist en de vzw Kempens Landschap het domein Hof Ter Laeken om het open te stellen voor het publiek. Het kasteel zelf en de remise dienen echter nog grondig gerenoveerd te worden en daarvoor is veel geld nodig. Om de overheid warm te maken voor subsidies werd minister Mathias Diependaele, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.

In augustus is baron de Gruben en zijn familie verhuisd, zodat het kasteel nu leeg staat. Het Kempens Landschap is van plan om de remise grondig te renoveren.  Het geheel van bijgebouwen is samen zo groot zijn als het kasteel. “Toen we 2 jaar geleden de site aankochten, was de remise bijna helemaal overgroeid”, vertelt Philippe De Backer “Ze bevat enkele unieke onderdelen zoals de antieke serre, die niet eenvoudig zal te restaureren zijn, omdat men daarvoor nog moeilijk vakmensen vindt.  Ook de fazantenkwekerij zal onder handen genomen worden. Daarin werden de vogels opgekweekt zodat de adelijke  jagers die op bezoek kwamen, toch iets hadden om te schieten.”

Er komt terug water in de slotgracht die van hoge ecologische waarde is. Men zal zelfs zorgen voor een trapje zodat in ’t water gesukkelde dieren er terug uit kunnen. Achter de remise komt een parking die bereikbaar zal zijn langs de IJzerenweg zodat de gebouwen ook langs een andere weg dan de kilometerlange dreef aan Ter Laken.

Minister Diependaele vond de site alvast ‘zeer indrukwekkend’. “We gaan dikwijls naar het buitenland om prachtige gebouwen te bekijken, zonder te beseffen welke schoonheid we in eigen regio hebben”. Hij kondigde aan dat de maximum premie voor onderhoud van historische gebouwen wordt verhoogd van 25.000 naar 250.000 euro. “We kunnen hier zien wat enkele jaren leegstand of slecht onderhoud kan teweeg brengen. Het project Ter Laken staat nu op de wachtlijst, maar heeft met het Kempens Landschap alvast de ideale partner om er een prachtig project van te maken”.

In de remise wil men een aantal publieke functies organiseren met maatschappelijke waarde. Volgens burgemeester Luc Vleugels zal daar zeker een horecazaak moet deel van uitmaken. Er zijn reeds enkele voorstellen binnen gekomen, waar nog een keuze moet uitgemaakt worden.  Voor het kasteel plant men vooral instandhoudingswerken zodat men vanuit de remise het prachtig uitzicht kan behouden maar voorlopig is het nog zoeken naar een geschikte functie.

Brilcenter

Naast een ruim gamma optische brillen, zonnebrillen of sportbrillen van allerlei kwaliteitsmerken is Brilcenter ook gespecialiseerd in contactlenzen.

lees meer

Boexstaens Optiek

U wil toch ook het beste voor uw ogen? Bij Boexstaens Optiek kan je terecht vooreen uitgebreide keuze brillen, zonnebrillen en kinderbrillen maar ook voor lenzen.

lees meer

Iverans

Iverans is een gezellig restaurant in Beerzel waar je proeft van lekkere vis- en vleesgerechten, lichte salades en pittige wok- en pastaschotels.  Het is er bovendien heerlijk vertoeven op het ruime, groene terras.

lees meer

KN Light

KN Light is gespecialiseerd in elektriciteit, verlichting en domotica en daarom ook de ideale partner wanneer u nood heeft aan deskundig lichtadvies. In de toonzaal vind je de meest gerenommeerde merken. Nu ook installateur van zonnepanelen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier