Nieuws uit de regio

21-09-2020 - Heist-op-den-Berg

Nog meer plannen voor de N10

Over de N10 Lier-Aarschot werden al vele plannen gesmeed, maar tot op heden helaas weinig concreet gerealiseerd, vooral op het middelste deel van de gewestweg, rond het grondgebied van Heist-op-den-Berg.  De provincie Antwerpen wil nu een Ruimtelijk Uitvoeringsplan maken om de groei van baanwinkels langsheen de N10 een halt toe te roepen.

In de regio is de N10 vooral bekend als de baan die Heist in 2 snijdt en op de landkaart een rechte lijn trekt van Lier naar Aarschot met alleen in de buurt van die 2 steden een degelijk fietspad en op het Heistse grondgebied een ‘moordstrookje’ waar fietsen bijzonder gevaarlijk is. De baan zelf is bevoegdheid van het Vlaams gewest, maar de provincie is, samen met de gemeenten, bevoegd voor wat er naast de baan gebeurt.
 De laatste jaren werd het steeds drukker op en rond de N10 tussen Lier en Heist-op-den-Berg. Er kwamen meer winkels, bedrijven en woningen, wat leidde tot inname van open ruimte en tot extra auto- en vrachtverkeer. Voor die uitbreiding van commerciële bedrijven langsheen verbindingswegen  heeft men de term ‘handelsverlinting’ uitgevonden. De laatste 10 jaar groeide het aantal commerciële bedrijven met 7,7 % en is de handelsoppervlakte gestegen met 17 %. Tegelijkertijd kwam er in de dorpskernen steeds meer leegstand.

In het kader van het project “Baanwinkels en gemeenten op één lijn” (2016-2018) hebben  zes gemeenten (Lier, Berlaar, Putte, Heist-op-den-Berg, Begijnendijk en Aarschot) samen met de twee provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant een intergemeentelijke visie 2030 op de steenweg uitgewerkt met de intentie om een betere invulling en organisatie van detailhandel langs Vlaamse steenwegen te realiseren  De provincie Antwerpen richt nu een vraag aan de bevolking om het aantal handelszaken langsheen de gewestweg te beperken door de Provinciaal Ruimtelijk UitvoeringsPlan (PRUP°. Een totaal verbod kan niet echt, omdat het dorpscentrum van Berlaar-Heikant wordt doorkruist, waar nu eenmaal lokale handelszaken gevestigd kunnen worden. Daarom spreekt met in het voorstel om de N10 tussen Lier en Heist-op-den-Berg wat ademruimte te geven van winkelvrije zones, winkelarme en winkelrijke zones en clusters.

De provincie organiseert infomomenten voor de bevolking over dit PRUP zodat iedereen daarover zijn mening kan geven:  op woensdag 7 oktober in Putte: Gemeenschapscentrum Klein Boom, Mechelbaan 604 en donderdag 8 oktober in Heist-op-den-Berg: CC Zwaneberg, Cultuurplein 1. Je moet wel op voorhand een tijdslot reserveren op www.provinciewantwerpen.be  > ruimtelijke planning.

Paul De Preter

Keiharde kwaliteit is de specialiteit van Paul De Preter. In hem vindt u de ideale partner voor al uw realisaties met vloeren, wandtegels, badkamerrenovaties, natuursteen, enz...    

lees meer

L'air et L'eau

Weg met zorgen en stress na een heerlijke relaxmoment in de sauna of jacuzzi. L'air et L'eau is thuis in wellness! Je vindt er gegarandeerd een sauna voor binnen of buiten, een jacuzzi, warmtepomp of outdoor living artikelen van gekende merken om thuis heerlijk te relaxen. Een weldaad voor zowel je mentale als fysieke weerbaarheid!  

lees meer

Garage Wuyts

Op zoek naar een wagen voor particulier gebruik, een bestelwagen of een compacte truck? In het aanbod Hyundai of Isuzuwagens vindt u vast en zeker een wagen die voldoet aan al uw wensen.

lees meer

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

Speciale promoties Check het hier