Nieuws uit de regio

31-07-2020 - Heist-op-den-Berg

Geen zonneslag op een warme dag

Vrijdag 31 juli hoorde tot de top 5 van de warmste dagen ooit in Vlaanderen. In de gemeente Heist werd het warmteplan geactiveerd. “Zeer warme dagen zijn namelijk niet zonder gevaar”, aldus Kelly Van Tendelo, schepen van welzijn en gezondheid. “Elk jaar sterven er helaas nog steeds honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenwonende ouderen of chronisch zieken, maar ook baby's en jonge kinderen hebben op warme dagen behoefte aan extra zorg.”

Met een lokaal warmteplan, dat breder kadert binnen het Vlaamse warmteactieplan van het Agentschap Zorg en Gezondheid, wil Heist-op-den-Berg haar inwoners voorbereiden op warme dagen. In het plan wordt beschreven hoe en wanneer de Heistse inwoners, met kwetsbare doelgroepen in het bijzonder, en professionals die werken met deze doelgroepen geïnformeerd en gewaarschuwd worden tijdens warme dagen. Het plan bevat tevens een aantal aanbevelingen en preventieve acties waarbij verschillende lokale partners nauw zijn betrokken, zoals Sport en Jeugd, het Speelplein, Thuiszorgdiensten … en wordt jaarlijks geactualiseerd. Op deze manier wil Heist-op-den-Berg als één van de eerste gemeenten in onze regio, structureel inzetten om gezondheidseffecten ten gevolge van erg warme dagen te voorkomen bij haar inwoners. Ook de dieren krijgen aandacht in het plan, want ook zij hebben last van de hitte.

Om het warmteplan kracht bij te zetten werden gadgets uitgedeeld om de burgers te sensibiliseren over warmte. Zo krijgen kinderen op het speelplein, de sportievelingen op de zomerkampen en de cliënten van de thuiszorgdiensten een zonnehoedje, zonnecrème of een waaier om zichzelf te beschermen tegen de warmte.

Op de website www.heist-op-den-berg.be/land/warme-dagen  kan je tips vinden over wat je kan doen om jezelf, maar ook anderen te beschermen tegen warmte. Je vindt er verder ook handige infofiches per doelgroep waarop een aantal aandachtspunten worden samengevat.

Meer info: Team Preventie en Welzijn, 015 23 88 34, welzijn@heist-op-den-berg.be   

Paul De Preter

Keiharde kwaliteit is de specialiteit van Paul De Preter. In hem vindt u de ideale partner voor al uw realisaties met vloeren, wandtegels, badkamerrenovaties, natuursteen, enz...    

lees meer

Fietsen Moons Roger

verkoop fietsen - fietskledij - elektrische fietsen - fietsaccessoires - herstellingen Meer dan 25 jaar ervaring

lees meer

Hair & Beauty Factory

Haarverzorging - Kleuringen - Stylingproducten - Make-up - Nagelverzorging Ruime keuze aan professionele producten van topmerken. Voor zowel particulieren als professionelen

lees meer

Kaderke.be

Kaderke.be staat voor kwaliteit, goed advies en een eindeloos aantal mogelijkheden ... tot in de perfectie! Je kan er terecht voor kwalitatieve inlijstingen, kaders, spiegels, kunstrestauraties, ophangsystemen, Art on Demand en fotomontages.

lees meer

Speciale promoties Check het hier