Nieuws uit de regio

13-02-2020 - Heist-op-den-Berg

Wat wil ‘bediejeme’ of mojenoks’ zeggen?

Met de steun van Europa organiseerde Heist-op-den-Berg een project om ‘Erfgoed’ populairder te maken bij jongeren. Vier Heistse lagere scholen sprongen mee op de kar om het verleden niet te vergeten, zowel materieel als immaterieel,  en een bijdrage te leveren tot instandhouding van ons erfgoed. Wat weten ze over de Heistse geschiedenis of het Heistse dialect?

Het Europese project Easy Towns 2.0 (European Accessible Sustainable Young Towns) hoort thuis in het Europese uitwisselingsprogramma Europe for Citizens. Heist-op-den-Berg staat in voor de coördinatie van Easy Towns 2.0, waaraan elf Europese landen deelnemen. In oktober 2020 komt de eindfase van deze tweede editie van het project in zicht met een samenkomst van de Europese deelnemers in Cultuurcentrum Zwaneberg. Onder de noemer ‘Cultural heritage and youth to create an inclusive society’ wil dit project kinderen en jongeren laten kennismaken met erfgoed (materieel en immaterieel) in hun eigen (deel)gemeente, met als resultaat meer voeling met en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap.

De Heistse lagere scholen hebben creatief meegewerkt aan dit project en hebben hun werk voorgesteld in zaal Velodroom van Zwaneberg. Dat ging van leerlingen van het 1ste studiejaar die zwaantjes plooiden en leerden over ‘het lelijke jonge eendje’ dat uitgroeit tot een mooie zwaan tot kinderen van het 6de studiejaar die hun grootouders meenamen op een wandeling langs de Heistse monumenten. Opa en oma waren regelmatig versteld van wat er in Heist allemaal te zien is. In een enquête werd niet alleen de kennis van de Heistse monumenten getest, maar ook van opa’s gebruiksvoorwerpen en het Heistse dialect. Weet u nog wat ‘bediejeme’ of ‘mojenoks’ wil zeggen?

De lagere school van Hallaar heeft een hele week gewijd aan het project rond het dorp en zijn verleden gaande van Pinzieleke en de oude molen tot een toneelstuk over de dorpsgeschiedenis en een maquette van het dorpscentrum.

In verschillende Europese landen werd rond hetzelfde project gewerkt met financiële steun van de Europese Gemeenschap. Het geheel werd gecoördineerd door Bernadatte De Cat die vanuit Europa ook werd geprezen over de manier waarop Europese centen worden gespendeerd.

 

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Sarah's

Trendy damesboetiek Dameskleding - Shapewear - Panty's van topkwaliteit - Accessoires Vanaf maat 34 t/m maat 50

lees meer

Bizzar

Bizzar biedt je de mooiste collecties kinderkleding. Je vindt er de leukste stukjes voor je oogappel van 0 tot 14 jaar binnen een trendy en kleurrijke shopomgeving.

lees meer

DJeans - Teenstore

Bij DJeans Teenstore vind je de leukste kleding, ondergoed, accessoires en schoenen voor tieners van 10 tot 18 jaar. Ontdek de hippe collecties van allerlei merken binnen een aangename winkelsfeer boordevol coole decoratiestukken.

lees meer

Speciale promoties Check het hier