Nieuws uit de regio

21-12-2019 - Heist-op-den-Berg

Zemmetgezee in Heist

Sedert 1962 schrijft André Verwerft uit de Westerlosteenweg te Heist verhalen en anekdotes, om die dan in een kartonnen doos te bewaren. Meer dan 50 jaar later, en op aandringen van de vrouw en zijn dochter, heeft hij de schrijfsels verzameld in een boek Zemmetgezee (Heist dialect voor ‘ze hebben het gezegd)

Al sedert zijn studententijd was Dré fan van Jos Ghysen, Louis Verbeeck, Godfried Bomans  en de Nederlanders Simon Carmiggelt, Toon Hermans, Wim Sonneveld en Tom Manders (Dorus). Die hadden een verteltrant die hem wel aansprak. “Met de smeltkroes van mensen en beroepen op Heist-statie had ik een heel interessante vijver om in te vissen,” vertelt André die zelf een diploma secretariaat-talen behaalde in Antwerpen, maar in zijn beroepscarrière vooral zelfstandig vertegenwoordiger was. Tijdens zijn legerdienst hadden de kamergenoten hem voor de grap ingeschreven voor het Welsprekendheidstornooi van de Militaire Kring. Een uitdaging die hij graag aanging en tenslotte ook won, onder meer dankzij de humor die hij in zijn teksten stak. “Toen heb ik heel intens gevoeld welk wapen ‘humor’ was, mits goed gedoseerd en gebracht”, ondervond André.

IN de Klapper, het krantje van Fanfare Moed en Volharding, publiceerde hij geregeld korte verhaaltjes over mensen in en rond Heist, die blijkbaar in de smaak vielen van de lezers. In Zemmetgezee laat hij vooral andere volkse humoristen aan het woord. “Ik heb hun verhalen vroeger zelf op bijeenkomsten, feestjes, op café of in gezelschap en toehoorders zeiden: Dré, ge moet dat opschrijven. Vandaar dit boekje…voor wie het lezen wil”.  André verzamelde verhalen van figuren die niet meer onder ons zijn, maar ook van mensen van vandaag als ‘Den Eddy van Den Berk’ of ‘cafébaas Dirk Van Leemputten, volgens de auteur ‘stand-up comedians avant-la-lettre’.

Zemmetgezee is 123 blz dik, bevat ook cartoons van Bart Vanthiegem en is uitgegeven in eigen beheer. Binnenkort verkrijgbaar in de Heistse boekhandels of via de auteur andre.verwerft@skynet.be

ACS Car Hifi

Bij ACS vind je alle providers onder een dak en kan je terecht voor mobiele elektronica zoals gsm, gps en car-hifi. Bovendien beschikt ACS ook over een eigen montage- en reparatie-atelier.

lees meer

Twice As Nice

Bij Twice as Nice vind je leuke juwelen aan leuke prijzen. De collectie wordt voornamelijk gekenmerkt door juwelen in zilver en staal en er is zelfs een collectie speciaal voor mannen.

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Lingerie Ria

Lingerie, badmode, nachtkleding, ... Bij Lingerie Ria in hartje Putte vind je een overweldigende keuze voor alle maten en alle leeftijden. Bovendien word je er deskundig en persoonlijk begeleid zodat je de beste keuze maakt.

lees meer

Speciale promoties Check het hier