Nieuws uit de regio

21-12-2019 - Heist-op-den-Berg

Zemmetgezee in Heist

Sedert 1962 schrijft André Verwerft uit de Westerlosteenweg te Heist verhalen en anekdotes, om die dan in een kartonnen doos te bewaren. Meer dan 50 jaar later, en op aandringen van de vrouw en zijn dochter, heeft hij de schrijfsels verzameld in een boek Zemmetgezee (Heist dialect voor ‘ze hebben het gezegd)

Al sedert zijn studententijd was Dré fan van Jos Ghysen, Louis Verbeeck, Godfried Bomans  en de Nederlanders Simon Carmiggelt, Toon Hermans, Wim Sonneveld en Tom Manders (Dorus). Die hadden een verteltrant die hem wel aansprak. “Met de smeltkroes van mensen en beroepen op Heist-statie had ik een heel interessante vijver om in te vissen,” vertelt André die zelf een diploma secretariaat-talen behaalde in Antwerpen, maar in zijn beroepscarrière vooral zelfstandig vertegenwoordiger was. Tijdens zijn legerdienst hadden de kamergenoten hem voor de grap ingeschreven voor het Welsprekendheidstornooi van de Militaire Kring. Een uitdaging die hij graag aanging en tenslotte ook won, onder meer dankzij de humor die hij in zijn teksten stak. “Toen heb ik heel intens gevoeld welk wapen ‘humor’ was, mits goed gedoseerd en gebracht”, ondervond André.

IN de Klapper, het krantje van Fanfare Moed en Volharding, publiceerde hij geregeld korte verhaaltjes over mensen in en rond Heist, die blijkbaar in de smaak vielen van de lezers. In Zemmetgezee laat hij vooral andere volkse humoristen aan het woord. “Ik heb hun verhalen vroeger zelf op bijeenkomsten, feestjes, op café of in gezelschap en toehoorders zeiden: Dré, ge moet dat opschrijven. Vandaar dit boekje…voor wie het lezen wil”.  André verzamelde verhalen van figuren die niet meer onder ons zijn, maar ook van mensen van vandaag als ‘Den Eddy van Den Berk’ of ‘cafébaas Dirk Van Leemputten, volgens de auteur ‘stand-up comedians avant-la-lettre’.

Zemmetgezee is 123 blz dik, bevat ook cartoons van Bart Vanthiegem en is uitgegeven in eigen beheer. Binnenkort verkrijgbaar in de Heistse boekhandels of via de auteur andre.verwerft@skynet.be

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Maris Natuursteen

Enorme voorraad - Snelle levering - Scherpe prijzen - Eigen vakkundige plaatsingsdienst

lees meer

New Van Heukelom

Bij New Van Heukelom aan de Liersesteenweg vind je allerlei kantoor- en schoolmateriaal, van paperclips en nietjesmachines over balpennen tot mappen in alle maten, maar ook computers, tablets, printers en toebehoren.

lees meer

Speciale promoties Check het hier