Nieuws uit de regio

26-11-2019 - Heist-Goor

“Wij willen nog duizenden bomen planten in Heist”

Aan de kapel O.L.Vrouw van Hal in de Hollandstraat op de Achterheide te Heist-Goor plantten de Heistse schepenen Sarah Wouters (Groen) en Katleen Vantyghem (N-VA) een nieuwe lindeboom ter vervanging van de grote treurwilg die daar enkele tijd geleden gesneuveld is. Dit moet de start worden voor de aanplant van enkele duizenden bomen in de gemeente Heist de komende jaren.

Het kapelletje op de hoek van de Hollandstraat en de Masheikedreef werd in 1894 gebouwd door de familie van Alfons Croonen als bedanking omdat hij niet werd uitgeloot voor de legerdienst.  De imposante treurwilg die er naast stond, werd in 2012 grondig gesnoeid, maar later toch gerooid omwille van aantasting door zwammen. In de plaats daarvan werd nu gekozen voor een winterlinde, een traditie bij Maria kapelletjes, een boom die tot 300 jaar oud kan worden en die door de lindebloesem een massa nectar voor bijen produceert.

Met deze aanplant wil het gemeentebestuur het geplande groenbeleid in de periode 2020-2025 om meer bomen en bossen aan te planten in de kijker plaats. “We willen graag nog veel meer bomen planten, deze legislatuur”, aldus Sarah Wouters. “Momenteel zijn er concrete plannen in Grootlo en in de Broekmanstraat om bestaande bossen uit te breiden, maar we moeten nog wel onderhandelen met de plaatselijke pachters. We denken bijvoorbeeld ook aan ‘herinneringsbomen’, niet alleen voor geboortes, maar waarom ook niet voor overlijdens of andere grote momenten in het leven. Hoewel Heist-op-den-Berg een landelijke gemeente is, hebben wij een grote achterstand wat betreft hoogstammige bomen in  onze dorpen” weet de milieuschepen. “Als elk Heists gezin nu één boom in de voor- of achtertuin zou planten, hebben we er al meteen 30.000 nieuwe exemplaren bij”, vult schepen Vantyghem nog aan.

Deze week werd het plantgoed van de haagactie ‘Behaag onze Kempen’ verdeeld, waaraan 41 Heistse gezinnen deelnamen. Dat was goed voor 36 hoogstammige fruitbomen en 3600 haagplanten en struiken.

Villa Monte

Hotel, ontbijtbar & events

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

AVN Projects

AVN is als elektrotechnisch installatiebedrijf actief op vlak van elektriciteit, domotica, beveiliging, beeld en klank en staat steeds garant voor een professioneel eindresultaat.  

lees meer

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Speciale promoties Check het hier