Nieuws uit de regio

11-11-2019 - Heist-op-den-Berg

Is het wel goed geregeld?

Met het overlijden van Marieke Vervoort kwam het begrip euthanasie weer in de actualiteit. Vele mensen denken; “bij mij is het goed geregeld”, maar is dat wel zo? “Helaas niet”, aldus Véronique Doms. Leif Zuiderkempen, een organisatie die het levenseinde bespreekbaar wil maken, organiseert op 23 november een symposium in CC Zwaneberg rond thema ‘Levenseindevragen bij mensen met dementie’.
“Ik wil euthanasie als ik later dement wordt” – “Ik wil later niet leven als een plant” – “Als ik het zelf niet meer kan zeggen, wil ik niet meer geopereerd worden”.  Is dat mogelijk?  Kan je dat voorkomen? Wat zijn de valkuilen? 
Vele mensen stellen zich wel eens vragen over wat ze liefst wel of niet zouden willen als ze wilsonbekwaam worden. Wat kan er nu wettelijk geregeld worden voor later en wat niet? “Met ons symposium willen we wijzen op een misvatting van mensen die denken: ‘mijn papieren zijn in orde’,” aldus Veronique Doms, voorzitster van Leif Zuiderkempen. “Bij alle vormen van ‘verworven wilsonbekwaamheid’ is euthanasie niet toegestaan, in tegenstelling tot wat vele mensen denken. Dat kan bijvoorbeeld na een hersenbloeding, een ongeval of een ziekte. Het meest sprekende voorbeeld is bij een volledige dementie. De enige uitzondering is een volledige comateuze toestand, dan is het wel toegestaan als het vooraf geregeld is, wat eigenlijk een ongelijke behandeling in de wetgeving is.”
Doms wijst op het bestaan van de ‘negatieve wilsverklaring’, waarbij je kan aangeven welke dingen je niet wil: toediening antibiotica, reanimatie,… Wanneer kan dat een oplossing zijn?
Op 23 november is iedereen die hierover meer wil weten, welkom in de blauwe zaal van CC Zwaneberg. Vanaf 9 u wordt u ontvangen met koffie en om 9.30 u wordt Leif Zuiderkempen voorgesteld. Vanaf 10 u zullen professor Wim Distelmans (Vlaams expert in euthanasie) en Christophe Lemmens (doctor in de rechten) het publiek door het juridisch kluwen rond wilsverklaringen en dementie loodsen. Na de pauze belicht Simon Godecharle de ethische kant van het thema. In een afsluitend panelgesprek zal ongetwijfeld de vraag weerklinken naar een aanpassing van de wetgeving. Om organisatorische redenen graag op voorhand inschrijven via de link op www.leifzuiderkempen.be .
LEIF (LevensEinde Informatie Forum) is gevestigd bij de Huisartsenwachtpost op het kruispunt Fabiola aan de Mechelstesteenweg 70 te Heist-op-den-Berg. Elke maandag en donderdag van 15 tot 17u30 (uitgezonderd feestdagen) verzorgen vrijwilligers een onthaalmoment, bij voorkeur na telefonisch contact op 015/23 80 71 (Hier kan ook ingeschreven worden voor het symposium)

 

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

Schoenen Valérie

Damesschoenen van maat 35 tot 42, accessoires & handtassen

lees meer

Tuinrama

Om je tuin en terras gezellig en comfortabel in te richten heeft Tuinrama alles in huis. Je geniet er naast een ruime keuze aan tuinmeubelen, -accessoires en barbecues van een persoonlijke aanpak en uitstekend advies.

lees meer

Decomundo

High-end Designmeubelen voor Binnen en Buiten.  

lees meer

Speciale promoties Check het hier