Nieuws uit de regio

24-09-2019 - Heist-op-den-Berg

Als je het zo goed niet meer weet

Momenteel zijn er in Heist ongeveer 885 personen met dementie en dat worden er alsmaar meer. Als sedert 2010 maakt een stuurgroep er werk van om van Heist een dementievriendelijke gemeente te maken. Dementievriendelijke handelaars werden met een certificaat, raamsticker en kleine receptie bedankt voor hun inzet om het taboe rond dementie te doorbreken.

“In Heist zal het aantal dementerenden sneller stijgen dan gemiddeld in Vlaanderen omdat in de steden de vergrijzing zich al eerder heeft ingezet”, weet Herman Wauters van het expertisecentrum Dementie. “Om de 4 seconden wordt er bij iemand in de wereld deze ziekte vastgesteld en tegen 2060 zal hun aantal verdubbeld zijn. In Heist treft ze 2 % van de totale bevolking en 10 % van de 65-plussers. Gelukkig kunnen 70 % van de personen met dementie thuis opgevangen worden”.

De ‘stuurgroep dementievriendelijke gemeente’ organiseert diverse acties die er moeten toe leiden dat mensen met dementie erkend blijven als een waardig persoon. Daarvoor worden onder meer praatcafés voor familieleden ingericht en werd het project ‘Niemand vergeten?’ opgestart waarbij verenigingen worden gesensibiliseerd om mensen met dementie zo lang mogelijk in de gemeenschap op te nemen. Ook handelaars worden uitgenodigd om ‘dementievriendelijk’ te zijn. “Iemand zijn bankkaartcode niet meer weet, of een vaste klant doet plots een abnormale bestelling, allemaal acties waarop je met tact zou moeten reageren”, aldus Hanne Liekens van het Team Senioren van Heist. Schepen Kelly Van Tendeloo reikte de certificaten uit aan de handelaars die zich als ‘dementievriendelijk’ inschreven.

Op donderdag 26 september om 14 u geven de contactkoren van WZH Ten Kerselaere en WZC Sint-Jozef een optreden in CC Zwaneberg. Een contactkoor is een koor waarvan personen met dementie volwaardig lid zijn. Het samen zingen in groep staat centraal, met een aangepast tempo en repertoire. Toegang gratis.

 

De Roover

Gedimat De Roover is een handelaar in bouwmaterialen die u ondersteunt met deskundig advies en dit voor vakman, kmo en particulier. Bij De Roover kunt u kwalitatieve merken van bouwmaterialen kopen en laten leveren aan scherpe prijzen.

lees meer

De Bollekeshoef

KINDERBOERDERIJ - STAL - HAPJE & DRANKJE

lees meer

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

ACS Car Hifi

Bij ACS vind je alle providers onder een dak en kan je terecht voor mobiele elektronica zoals gsm, gps en car-hifi. Bovendien beschikt ACS ook over een eigen montage- en reparatie-atelier.

lees meer

Speciale promoties Check het hier