Nieuws uit de regio

24-09-2019 - Heist-op-den-Berg

Als je het zo goed niet meer weet

Momenteel zijn er in Heist ongeveer 885 personen met dementie en dat worden er alsmaar meer. Als sedert 2010 maakt een stuurgroep er werk van om van Heist een dementievriendelijke gemeente te maken. Dementievriendelijke handelaars werden met een certificaat, raamsticker en kleine receptie bedankt voor hun inzet om het taboe rond dementie te doorbreken.

“In Heist zal het aantal dementerenden sneller stijgen dan gemiddeld in Vlaanderen omdat in de steden de vergrijzing zich al eerder heeft ingezet”, weet Herman Wauters van het expertisecentrum Dementie. “Om de 4 seconden wordt er bij iemand in de wereld deze ziekte vastgesteld en tegen 2060 zal hun aantal verdubbeld zijn. In Heist treft ze 2 % van de totale bevolking en 10 % van de 65-plussers. Gelukkig kunnen 70 % van de personen met dementie thuis opgevangen worden”.

De ‘stuurgroep dementievriendelijke gemeente’ organiseert diverse acties die er moeten toe leiden dat mensen met dementie erkend blijven als een waardig persoon. Daarvoor worden onder meer praatcafés voor familieleden ingericht en werd het project ‘Niemand vergeten?’ opgestart waarbij verenigingen worden gesensibiliseerd om mensen met dementie zo lang mogelijk in de gemeenschap op te nemen. Ook handelaars worden uitgenodigd om ‘dementievriendelijk’ te zijn. “Iemand zijn bankkaartcode niet meer weet, of een vaste klant doet plots een abnormale bestelling, allemaal acties waarop je met tact zou moeten reageren”, aldus Hanne Liekens van het Team Senioren van Heist. Schepen Kelly Van Tendeloo reikte de certificaten uit aan de handelaars die zich als ‘dementievriendelijk’ inschreven.

Op donderdag 26 september om 14 u geven de contactkoren van WZH Ten Kerselaere en WZC Sint-Jozef een optreden in CC Zwaneberg. Een contactkoor is een koor waarvan personen met dementie volwaardig lid zijn. Het samen zingen in groep staat centraal, met een aangepast tempo en repertoire. Toegang gratis.

 

Het Derde Bedrijf

Brasserie en Theatercafé Het Derde Bedrijf is gevestigd in CC Zwaneberg. Het is de ideale plaats om te genieten van een lekkere snack, maaltijd of drankje, zowel binnen als buiten op het fantastische terras met zicht op het Cultuurplein.

lees meer

HV Interieur

HV Interieur brengt met zijn raam-, vloer- en muurdecoratie kleur in huis! Met speelse dessins, eigentijdse accessoires en sprekende kleuren waait er een frisse wind door uw interieur. Genoeg stof tot inspiratie!

lees meer

Gunter Bosmans

Kasseien - Kleiklinkers - Natuursteen - Recuperatiesteen … Gelegd of voor de doe-het-zelver

lees meer

De Bollekeshoef

KINDERBOERDERIJ - STAL - HAPJE & DRANKJE

lees meer

Speciale promoties Check het hier