Nieuws uit de regio

26-07-2019 - Aarschot

Geen ‘zwerfkat’ bij de melk zetten.

De Heistse schepen van dierenwelzijn Katleen Vantyghem is op zoek naar vrijwilligers mee mee willen werken aan een goede oplossing voor de zwerfkatten in de gemeente, onder meer voor het transport naar het dierenasiel in Mechelen, maar ook als opvanggezin voor kittens.

Heist al verschillende samenwerkingsovereenkomsten lopen (o.a. met Balkenende en Hondenhotel de Wilgenhoeve) om verloren en loslopende dieren op te vangen. Voor de zwerfkattenproblematiek loopt een overeenkomst met Dierenbescherming Mechelen. Daar worden de dieren gesteriliseerd, waarna ze terug worden vrijgelaten op de plaats van herkomst. In 2018 zijn er zo 160 katten overgebracht naar het asiel, waarvan 53 kittens. Kittens kunnen niet opnieuw losgelaten worden, maar worden in gastgezinnen geplaatst.

Voor sommige burgers is het echter niet mogelijk om zelf katten te vangen en deze naar Mechelen te brengen. Daarom beslist het college om twee vrijwilligers aan te stellen. Zij zullen kattenvallen uitzetten en de gevangen dieren naar Dierenbescherming Mechelen voeren.

Vantyghem wijst er op dat je zwerkfatten beter geen eten kunt geven. Zo wordt het misschien terug een ‘huiskat’ en ben je zelf verantwoordelijk voor de sterilisatie of castratie. “Een zwerfkat vangt muizen en jonge ratten en heeft dus een nuttige functie,” aldus de schepen, “maar als er te veel zijn verzwakken ze en worden ze ziek.” Minister Ben Weyts heeft voor elke gemeente gratis 2 schuilhokken voor zwerfkatten voorbehouden, maar omwille  van de uitgestrektheid van de gemeente, heeft Heist er nog enkele extra gekregen. Vrijwilligers krijgen een korte opleiding en kunnen zich aanmelden bij de dienst Leefomgeving aan de Leopoldlei 40 (leefomging@heist-op-den-berg.be )

Later plant Vanthygem nog andere acties betreffende dierenwelzijn zoals de bouw van insectenhotels, in samenwerking met de scholen.

Bosmans Slaapcomfort Center

Wie goed slaapt is gezonder, energieker en opgewekter. Bij Bosmans Slaapcomfort vind je een enorm aanbod slaapsystemen, hoofdkussens, dekbedden en bedtextiel.

lees meer

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Guy Mariën

Guy Mariën is gespecialiseerd in elektriciteit, verlichting en domotica en daarom ook de ideale partner wanneer u nood heeft aan deskundig lichtadvies. In de toonzaal vind je de meest gerenommeerde merken.

lees meer

't Spinnewiel

't Spinnewiel is de ideale plek om even halt te houden voor, tijdens of na een wandeling langs de Nete. Je geniet er aan de gezellige, authentieke hoeve van een drankje, hapje of uitgebreid diner.

lees meer

Speciale promoties Check het hier