Nieuws uit de regio

20-07-2019 - Heist-op-den-Berg

Geen water uit de Nete!

Gouverneur Cathy Berx heeft een ‘captatieverbod’ uitgevaardigd in het stroomgebied van de Grote Nete (stroomopwaarts van de samenvloeiing met de Kleine Nete). Tot in Lier mag er dus geen water uit de Nete worden opgepompt om akkers te bevloeien.

De nasleep van de droogte van vorig jaar laat zich nog steeds duidelijk voelen. De Grote Nete is een ecologisch kwetsbare waterloop waarin beschermde vegetaties en soorten voorkomen, zoals de beekprik, de rivierdonderpad of de kleine modderkruiper. Als het debiet of de hoeveelheid water in de waterlopen verder achteruit gaat, ontstaat er o.m. een zuurstofgebrek waardoor vissen sterven en/of het leven in het water structureel verstoord wordt.  Om schade te beperken adviseerde de Droogtecommissie om een verbod op te leggen om water op te pompen. De gouverneur is daar op ingegaan met onmiddellijke ingang van 19 juli tot tegenbericht. De enige uitzondering is ‘drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat’. Overtredingen op dit politiebesluit worden bestraft met een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen en/of een geldboete van 200 tot 1600 euro. Het verbod geldt voor een groot gedeelte van de provincie Antwerpen. Alleen de as Mechelen – Antwerpen tot Kalmthout/Essen is vrijgesteld.

De gouverneur roept trouwens op om zeer zuinig en oordeelkundig  om te gaan met water, ‘een schaar en waardevol goed. Temeer omdat voor de komende dagen opnieuw droog en warm weer wordt voorspeld.  Ze dringt er op aan om alternatieve bronnen te gebruiken. Vooral het water dat wordt opgepompt om bouwwerken mogelijk te maken zou veel beter nuttig kunnen gebruikt worden dan zoals het nu versneld door de rioleringen wordt afgevoerd. “Vermijd daarom best, ook zonder formeel verbod, de niet essentiële toepassingen, zoals het besproeien van gazons en het wassen van auto’s”, is haar advies.

De Hoofdzaak - Kapsalon

Een frisse snit, een knappe brushing of styling, een nieuw kleurtje, … Redenen genoeg om te genieten van een heerlijk verwenmoment bij De Hoofdzaak. U wordt er van begin af aan in de watten gelegd.

lees meer

Gysemans Bedding

Gysemans Bedding gaat voor het allerbeste slaapcomfort en kiest daarom als een van de weinige beddenzaken exclusief voor het unieke Duitse merk Schramm waar traditie en innovatie hand in hand gaan.

lees meer

De Cavalerie

In de loungy eet- en drankgelegenheid De Cavalerie kan je terecht voor een drankje, een snelle hap of uitgebreide maaltijd met zicht op het domein of de pistes van de manege. Op het terras is het leuk vertoeven in de zomer maar je geniet er ook van het eerste lentezonnetje of de nazomerzon.

lees meer

Tuinrama

Om je tuin en terras gezellig en comfortabel in te richten heeft Tuinrama alles in huis. Je geniet er naast een ruime keuze aan tuinmeubelen, -accessoires en barbecues van een persoonlijke aanpak en uitstekend advies.

lees meer

Speciale promoties Check het hier