Huwen, wettelijk of feitelijk samenwonen, ... en het erfrecht

Daar waar trouwen vroeger de norm was, kiezen steeds meer koppels ervoor om wettelijk samenwonend door het leven te gaan. De redenen daarvoor zijn divers, ze willen geen al te grote verplichtingen hebben tegenover elkaar, hebben reeds een huwelijk achter de rug of zien de meerwaarde er niet van in. Maar welke invloed hebben deze keuzes ingevolge het nieuwe erfrecht?

Huwen, wettelijk of feitelijk samenwonen?
In het algemeen biedt het huwelijk op diverse vlakken de grootste bescherming aan de partners. Toch stellen heel veel koppels zich de vraag of ze de stap naar een huwelijk wel zouden zetten want echtgenoten genieten dan wel van meer rechten ten opzichte van elkaar, ze zijn ook gebonden aan bepaalde verplichtingen. Een huwelijk, al dan niet met een huwelijkscontract, heeft andere juridische gevolgen dan een wettelijke samenwoning en ook wanneer je louter feitelijk gaat  samenwonen treden er verschillen op. Een bewuste keuze, wat deze ook mag zijn, is daarom erg belangrijk.

Gevolgen voor het erfrecht
De erfrechten van de langstlevende echtgenoot of samenwonende partner mogen dan wel wat verbeterd zijn de laatste jaren maar de verschillende samenlevingsvormen kennen wel wat verschilpunten wat betreft de toepassing van het erfrecht. Dat het huwelijk de grootste bescherming biedt voor de  langstlevende partner staat buiten kijf. De langstlevende echtgeno(o)t(e) beschikt altijd over de wettelijke reserve, een deel van de nalatenschap dat hem of haar hoe dan ook toekomt, ongeacht of er kinderen, ouders of andere erfgenamen zijn. Daarenboven erft hij/zij ook altijd het vruchtgebruik van de gezinswoning, de aanwezige inboedel en de rest van de nalatenschap.

Woon je wettelijk samen dan erft je partner automatisch het vruchtgebruik van de gezinswoning en de inboedel, behalve in het geval dat hierover anders beslist werd in een testament. Ben je feitelijk samenwonend dan erft de partner bij een overlijden in principe niet automatisch maar ook in dit geval kan hier via een  testament verandering in gebracht worden.

Hervorming erfrecht
Op 1 september 2018 trad het nieuwe erfrecht in werking in hetwelk mensen een grotere vrijheid krijgen om reeds voor hun overlijden hun nalatenschap te regelen en zo bijvoorbeeld een schenking te voorzien aan je feitelijk samenwonende partner. Heb je specifieke vragen? Kom je dan zeker even informeren of schrijf je in voor de infosessie waarin je meer te weten kan komen over het nieuwe erfrecht.

Meer info: Zakenkantoor Gorris

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

Cosmedics

Huid, laser en licht expertisecentrum.  Unieke samenwerking met Prohairclinic voor al je vragen over huid, lichaam en haar.

lees meer

Fietsen Moons Roger

verkoop fietsen - fietskledij - elektrische fietsen - fietsaccessoires - herstellingen Meer dan 25 jaar ervaring

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Speciale promoties Check het hier