Nieuws uit de regio

03-11-2018 - Heist-op-den-Berg

Heeft de nieuwe burgemeester wel geld voor zijn beloftes?

Wie ook de nieuwe burgemeester wordt: hij zal moeten roeien met de (financiële) riemen die hij heeft. In Heist blijkt dat nogal mee te vallen, zeker als men vergelijkt met de omliggende gemeenten.

Het Vlaamse gewest kijkt tegenwoordig strikt toe of de gemeenten niet buitensporig met hun centen omspringen. Elke gemeente moet op het einde van zijn meerjarenplanning uit de rode cijfers zijn. Belangrijk daarvoor is de ‘autofinancieringsmarge’: Hoeveel kan een bestuur nog extra investeren als de gewone dagelijkse werking in rekening is gebracht  en alle leningen zijn betaald zijn?

Voor Heist is er een autofinancieringsmarge in 2019 van 76 euro per inwoner, heeft De Standaard uitgerekend. Dat is redelijk hoog als men weet dat in Vlaanderen het gemiddelde slechts 46 euro. In de regio staat alleen Hulshout er beter voor met een marge van 79 euro per inwoner. In Putte (48 euro) en Berlaar (ook 48 euro) zit men ongeveer op het gemiddelde. Keerbergen (8 euro), Tremelo (10 euro) en Herenthout (14 euro) zitten in minder goede papieren. Als daar nog belangrijke uitgaven moeten gerealiseerd worden, zit er niets anders op dan de belastingen te verhogen of vaste uitgavenposten stevig te verminderen. Een uitgavepost waar weinig marge in zit en die steeds zwaarder begint te wegen op het gemeentebudget, zijn de uitgaven voor de pensioenen van de vast benoemde ambtenaren.

Noémie

Mannen- en vrouwenmode aan betaalbare prijzen

lees meer

De Backer Haarden

Een huis is een plek waar u zich thuis moet kunnen voelen, een plek die gezelligheid moet uitstralen. Voor ons wordt een huis pas een thuis met de gezellige warmte van een haard.

lees meer

Zakenkantoor De Bie

Een ongeluk komt nooit gelegen maar vormt helaas een vast onderdeel van het dagelijks leven. Een goede verzekering is daarbij een zaak, maar wat als daar ook nog een uitstekende service bij kwam?

lees meer

Tuinrama

Om je tuin en terras gezellig en comfortabel in te richten heeft Tuinrama alles in huis. Je geniet er naast een ruime keuze aan tuinmeubelen, -accessoires en barbecues van een persoonlijke aanpak en uitstekend advies.

lees meer

Speciale promoties Check het hier