Nieuws uit de regio

15-10-2018 - Hallaar

Ken je het kaasjeskruiddikkopje en keizersmantel?

Begin april startte De Averegten een ambitieus project met enkele gemotiveerde vrijwilligers: het tellen van de vlinders in het bos. 6 maanden later werden er 24 verschillende soorten gespot.

De meest voorkomende vlinders zijn bruin zandoogje, klein koolwitje, citroenvlinder, kleine vuurvlinder en icarusblauwtje. Een heel opmerkelijke afwezige vlinder, die normaal veel voorkomt, is het oranje zandoogje. De monitoring heeft enkele opvallende Rode Lijstsoorten (die met uitsterven bedreigd zijn) opgebracht met de gele luzernevlinder, kaasjeskruiddikkopje en keizersmantel. Kaasjeskruiddikkopje en gele luzerne zijn voordien nog nooit waargenomen in De Averegten

Vlinders zijn belangrijke biotoopindicatoren. Ze geven een duidelijk beeld van hoe het gesteld is met de verschillende biotopen in De Averegten en hoe het beheer daarop best wordt afgestemd. De resultaten geven meer info over het gewenste beheer in het domein. De tellingen worden zeker nog een aantal jaren herhaald en vergeleken.

Boswachter Hans Limet is nog op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers om het team te versterken. Er wordt geteld van 1 april tot 1 oktober en dit enkel op dagen met een bepaalde minimumtemperatuur. De vrijwilligers lopen minstens éénmaal per week een bepaald traject af en noteren daarbij alle vlinders die in een denkbeeldige kooi van 5mx5mx5m langs vliegen. Deelnemers krijgen voor de aanvang van het seizoen een initiatie waarin de frequentste soorten worden toegelicht. Gaandeweg leren de vrijwilligers zelf steeds beter de soorten te determineren. Kandidaten kunnen een mailtje sturen naar hans.limet@provincieantwerpen.be .

Het Reklameklokje

Gratis weekblad voor de regio Heist-op-den-Berg, Beerzel, Berlaar, Berlaar-Heikant, Booischot, Grootlo, Hallaar, Hulshout, Heist-Goor, Itegem, Pijpelheide, Putte, Schriek, Wiekevorst en Begijnendijk. Een uitgave van drukkerij-uitgeverij Peeters nv.

lees meer

Maaikes Skin Art

Tatoeages, piercings & permanente make-up

lees meer

Lapperre Hoorcentrum

Hoorcentrum Lapperre staat voor hoorkwaliteit voor het leven. In uw Lapperre hoorcentrum neemt de audioloog de tijd om naar u te luisteren en samen de oplossingen te overlopen. Zo kunnen we uw gehoor optimaal beschermen en u opnieuw laten genieten van het plezier om goed te horen.

lees meer

Skinfit

Hoogkwalitatieve sportkleding. Geweldige natuurbelevenissen en intensieve lichaamservaring inspireerden dit hoogkwalitatieve merk om de perfecte functionele kleding te vervaardigen zodat het aangenaam sporten en bewegen is in de vrije natuur.

lees meer

Speciale promoties Check het hier