Nieuws uit de regio

02-10-2018 - Heist-op-den-Berg

Heistenaars zijn komediespelers

Heist mag zich dan wel dé fanfaregemeente van Vlaanderen noemen, er zijn nog méér toneelverenigingen actief die minstens elk jaar een productie op de planken brengen. Vanaf begin volgend week is de Toneelbrochure beschikbaar, een handig overzicht van de Heistse theatergezelschappen.

Luck Verbeeck, voorzitter van de Cultuurraad die  samen met Stan Geerts de gegevens heeft verzameld, is bijzonder trots op de 5de uitgave. Zelf neemt hij een sabbatjaar als regisseur bij diverse gezelschappen. Nadat hij eerder een musical schreef met liedjes van de Strangers, werkt hij nu aan een gelijkaardig project met nummers van die andere Antwerpse groep Katastroof.

In de brochure zullen toneelliefhebbers merken dat in Heist vooral komedies worden gespeeld. “Ook grote professionele gezelschappen zetten meer en meer komedies op hun speellijst”, heeft Verbeeck gemerkt. “De tijd dat men het publiek wilde laten ‘nadenken’ is gepasseerd en mensen zitten daar niet meer op te wachten, maar willen zich vooral amuseren.”. De cultuurraadvoorzitter heeft ook een idee waarom in Afrika of Azië de traditie van toneelspelen veel minder bestaat: “Wij leven de helft van het jaar binnen, in onze zetel bij de haard, in plaats van buiten. Daarom stimuleren wij met de Cultuurraad ook het toneel om de mensen buiten te krijgen en mekaar te ontmoeten.”

De Toneelbrochure vermeldt een 14-tal gezelschappen die meestal jaarlijks een volkse komedie spelen. Nieuw zijn alvast de Zonderschotse Toneelvrienden. Uitschieter in de reeks is het Heists Kamertoneel (HKT) die in hun eigen theater aan de Kattestraat elk jaar 5 producties brengen van hoogstaand niveau. Opvallend is dat verschillende HKT-medewerkers in andere gezelschappen instaan voor de regie. Een bijzondere eend in de bijt is het Vlaams Muziek Theater, het unieke Heistse operettegezelschap dat naast een tiental voorstellingen in Heist in februari ’19, Vlaanderen rondtrekt met ‘Een nacht in Venetië’. Ook Tejater Aventoe is een beetje ‘anders’.

De Toneelbrochure is verkrijgbaar in de bib, in CC Zwaneberg, bij de toneelverenigingen of via avt@heist-op-den-berg.be

de Verwant

Lekker en sfeervol

lees meer

IG Beauty

Ben je op zoek naar een verzorging met zichtbaar resultaat en met producten van de hoogste kwaliteit? Dan kan je terecht bij IG Beauty! In de winkel vind je ook alle producten om thuis te gebruiken en leuke geschenken.

lees meer

Garage Michiels

Garage Michiels in Herselt is erkend verdeler van SsangYong en Mitsubishi. Je vindt er meer dan 35 jaar ervaring, een vlotte en correcte service en een moderne werkplaats met goed opgeleide techniekers.

lees meer

Speciale promoties Check het hier