Nieuws uit de regio

10-09-2018 - Heist-op-den-Berg

Heistse boeren krijgen milieuprijs

De Heistse landbouwers krijgen de Milieuprijs 2017 wegens hun inzet voor het milieu en de zorg voor het landschap in Heist-op-den-Berg.

Met de Vlaamse Landmaatschappij werden overeenkomsten gesloten om kleine landschapselementen te behouden en te onderhouden. De overeenkomsten gaan over het beheer van de randen van de landbouwpercelen, het onderhoud van kleine landschapsaccenten als houtkanten en knotbomen. Die kleine elementen verhogen de recreatieve- en belevingswaarde van het platteland.  In Heist hebben 17 landbouwers zo’n overeenkomst afgesloten die gaan over 3800 m² houtkanten. 

Daarnaast nemen een 10-tal Heistse boeren deel aan het project ‘Fleurige akkerranden’. Dat zijn bloemrijke stroken van een zestal meter breed die in de winter de kale akkers afbakenen en in de zomer zorgen voor kleurrijke bloemen langs maïs- en groentevelden.  Dat is niet alleen mooi om naar te kijken, ze trekken ook honingbijen, hommels en vlinders aan, wat leidt tot een optimale bestuiving.  Lieveheersbeestjes en spinnen zorgen voor een natuurlijke bestrijding van bladluizen. Zo kan ook de landbouwer meer milieuvriendelijk werken  en besparen op het gebruik van pesticiden.

In Vlaanderen zijn ook 760 meetpunten aangelegd voor de opvolging van de Europese nitraatrichtlijn.  In 2015-2016 werd op 20 % van de meetplaatsen de drempelwaarde overschreden. De 3 meetpunten in de gemeente Heist voldeden echter aan alle normen, het geen bewijst dat de Heistse landbouwers zorg dragen voor de kwaliteit van het grondwater.

Met de toekenning van de milieuprijs wil de Milieuraad de Heistse landbouwers op een positieve manier in de kijker zetten en hen stimuleren om op de ingeslagen weg verder te werken.

Gunter Bosmans

Kasseien - Kleiklinkers - Natuursteen - Recuperatiesteen … Gelegd of voor de doe-het-zelver

lees meer

De Vier Bollekes

Fan van chocolade, ambachtelijke zoetigheden en delicatessen? Bij De Vier Bollekes kan je terecht voor allerlei lekkernijen en de zoetste geschenken. Niet zo'n zoetebek? Dan vind je vast wel iets in het assortiment originele pasta's, oliën, thee, likeuren of andere heerlijkheden.

lees meer

AVN Projects

AVN is als elektrotechnisch installatiebedrijf actief op vlak van elektriciteit, domotica, beveiliging, beeld en klank en staat steeds garant voor een professioneel eindresultaat.  

lees meer

Tuinrama

Om je tuin en terras gezellig en comfortabel in te richten heeft Tuinrama alles in huis. Je geniet er naast een ruime keuze aan tuinmeubelen, -accessoires en barbecues van een persoonlijke aanpak en uitstekend advies.

lees meer

Speciale promoties Check het hier