Nieuws uit de regio

29-08-2018 - Heist-op-den-Berg

'Ge krijgt daar zo'n forsballen van'

Op zondag 23 september is het nostalgie troef in het centrum van Heist, want dan klinken in de Bergstraat en omliggende de wonderlijke klanken van het Belgisch kampioenschap Orgeldraaien.

Bij de eerste editie van het BK in 2004 in Lennik was Paul Michiels gevraagd als jurylid en de Polle vond dat zo leuk dat hij voor het kampioenschap in zijn thuishaven zelf een liedje heeft geschreven: “E Walske op e goei plancheeke”. Op de persvoorstelling probeerde Michiels zelf zijn nummertje te draaien op  het orgeltje van Turnhouttenaar Johan van Oprooy. “Niet gemakkelijk om de juiste kadans te vinden, daar krijg je forsballen van”, was zijn commentaar.

Draaiorgelspelers van diverse slag (handdraaiorgels, straatorgels en elektrisch aangedreven draaiorgels) zullen het publiek verrassen met zowel gekende deuntjes als moderne liedjes.  In de voormiddag zullen de orgeldraaiers het publiek al warm maken op de Voddemét. Van 14 tot 17.30 u zullen 15 deelnemers hun muziekjes laten klinken in de Bergstraat en omliggende straten als de Binnenweg, de Poststraat, de Noordstraat en de Neerweg. Op het Kerkplein, op het pleintje voor Zwaneberg en in het parkje van de Postweg worden de grotere orgels opgesteld. De prijsuitreiking is om 18 u in CC Zwaneberg.  Bij de deelnemers, zowel professioneel als amateurs, is één Waal en ook voor het eerst Willy Luyten uit Herselt.  is Het was cabaretier Geert Hoste, zelf een fervent draaiorgelliefhebber, die mee aan de wieg stond van het kampioenschap. De wisselbeker die de winnaar 2 jaar mag bijhouden, is naar hem genoemd. De jury staat uit André Walschaerts (van het Diamond Orchestra), Jan Grant (Woshkoor), Bert Van Thienen (Brassband Heist), Barbara Buchowiec (Heistse academie) en Johan Cluytens (stoetenbouwer, regisseur en Zwaneridder).  In Heist wordt het kampioenschap georganiseerd door de Ridders in de Orde van de Zwaan (waarvan Paul Michiels ook lid is), het gemeentebestuur, het Bergstraatcomité en de vzw Mecha Musica. Yves Panneels van de vzw benadrukte dat in België het draaiorgel werd uitgevonden en dat er met de huizen Decap en Verbeeck nog steeds 2 fabrikanten zijn van grote en kleine orgels.

De Backer Haarden

Een huis is een plek waar u zich thuis moet kunnen voelen, een plek die gezelligheid moet uitstralen. Voor ons wordt een huis pas een thuis met de gezellige warmte van een haard.

lees meer

Middenstand Putte

Middenstand Putte verenigt de Putse handelaars om van Putte een bruisend winkelcentrum te maken. Ze organiseren o.a. de Putse Feesten, de eindejaarsactie en koopzondagen.

lees meer

Maris Natuursteen

Enorme voorraad - Snelle levering - Scherpe prijzen - Eigen vakkundige plaatsingsdienst

lees meer

Bodystyling Heist-op-den-Berg

De Bodystyling®-methode: jouw garantie op een slank, fit en gezond leven. Je gaat voor blijvend gewichtsverlies, tonnen energie en een optimale gezondheid. Bij Bodystyling® stellen we voor jou een persoonlijk stappenplan op met een figuuranalyse, een oefenschema en voedingsadvies.

lees meer

Speciale promoties Check het hier