Nieuws uit de regio

17-08-2018 - Heist-op-den-Berg

Boek rond ruimtelijk beleid in naoorlogs Heist-op-den-Berg

De Heistse Lydia Moons heeft dertig jaar naoorlogse geschiedenis vastgelegd in een boek.

Lydia  schreef in 2017 een masterthesis rond het ruimtelijk beleid in Heist die nu in boekvorm verschijnt. Onderwerpen zijn de naoorlogse groei, modernisering en de gedaanteverandering die de gemeente in die periode onderging. Welke rol het Heistse gemeentebestuur daarin kon of mocht spelen en hoe werd omgegaan met de open ruimte, wordt van naderbij bekeken. Zoals de meeste Vlamingen hadden ook Heistenaren en hun bestuur een baksteen in de maag en leden zij in erge mate aan verkavelingswoede.

“En laat heel die verkavelingswoede nu net dat zijn wat Vlaams Bouwmeester Van Broeck en andere deskundigen vandaag zien als een van de oorzaken van de ramp waarmee ruimtelijke ordening is opgezadeld. Steevast verwijst men daarbij naar de erfenis van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw: veel te dure nutsvoorzieningen, fileleed, falend openbaar vervoer en overstroomde woongebieden. Problemen die ook Heist niet vreemd zijn”, vertelt Lydia.

“Daarbij denk je dan aan de Rashoevewijk, in 1974 een modelwoonwijk, recent in het nieuws met een leefbaarheidsonderzoek, wateroverlast en toch nieuwe bouwplannen. En dan was er de steeds groeiende lintbebouwing. Mochten de satellietbeelden kunnen teruggaan in de tijd dan zou dat een idyllisch plaatje opleveren: buurtwegen die zich vanaf het knooppunt onder aan de Berg door het landschap slingeren, omzoomd met huizen in het gelid of ergens verder afgelegen ‘wild weg als confetti over het land gestrooid’.”

“Maar naast bouwen en verkavelen was er zoveel meer dat Heist groot moest maken en dat op het verlanglijstje stond van het gemeentebestuur: Zo was er de aanleg van een Grote Markt, de totem die het boerendorp dat Heist in 1945 nog was, de nodige status zou geven om een heuse stad te worden. En laat dat tot vandaag de ultieme droom zijn van elke burgemeester sinds 1945. Verkeerstechnisch was er ook een en ander noodzakelijk. Dé metamorfose van Heist-centrum vond plaats in 1951-1952 met de afbraak van huis Brems, gelegen aan een veel te eng geworden kruispunt van wegen onder aan de Berg, en het Torengebouw dat in de plaats kwam, tot vandaag hét beeldbepalende gebouw van de gemeente. En wat te denken van de ‘boulevard’ tussen het station en de Frans Coeckelbergsstraat (nu Boudewijnlaan) waarover zestig jaar gepalaverd was vooraleer in 1967 het openingslint werd geknipt?”

Om heel de gang van zaken in Heist-op-den-Berg te verklaren, wordt ook het nationale en het politieke kader geschetst waarbinnen het lokaal bestuur zich kon bewegen en wat de impact was van de zuilen en de partijpolitisering van het ambtenarenapparaat en het hele maatschappelijke leven. "Daardoor overstijgt het boek de lokale geschiedenis. Het geeft een inkijk in lokaal bestuur en hoe hand in hand met de nationale overheid, onder het vaandel van modernisering en een onbegrensd vooruitgangsoptimisme, de ruimtelijke (wan)orde tot stand kwam. Het maakt begrijpelijk waarom Vlaanderen het meest versnipperde en verkavelde land van Europa is geworden", klinkt het.

Het boek verschijnt in het najaar als paperback, formaat 160x 240 mm en telt 254 pagina’s, is geïllustreerd met kaart- en fotomateriaal en wordt uitgegeven in eigen beheer. Tot 1 oktober 2018 kost het boek 20 euro, vanaf 1 oktober is de verkoopprijs 25 euro. Voorintekenen kan door een e-mail te sturen aan lydia.moons@hotmail.com met vermelding van naam, volledig adres en een telefoonnummer. De voorintekening wordt pas definitief na overschrijving van 20 euro op IBAN-nummer BE50 7360 4769 0318 op naam van Boek-Heist-moderniseert! Wie het boek per post wil toegestuurd krijgen, betaalt 4 euro extra. Voor meer info: lydia.moons@hotmail.com.

Foto: gemeentearchief

Gunter Bosmans

Kasseien - Kleiklinkers - Natuursteen - Recuperatiesteen … Gelegd of voor de doe-het-zelver

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

Fietsen Moons Roger

verkoop fietsen - fietskledij - elektrische fietsen - fietsaccessoires - herstellingen Meer dan 25 jaar ervaring

lees meer

ACS Car Hifi

Bij ACS vind je alle providers onder een dak en kan je terecht voor mobiele elektronica zoals gsm, gps en car-hifi. Bovendien beschikt ACS ook over een eigen montage- en reparatie-atelier.

lees meer

Speciale promoties Check het hier