Nieuws uit de regio

06-04-2019 - Hulshout

In het spoor van de snelste Hulshoutenaar op de fiets

Naar aanleiding van een tentoonstelling over het sportverleden van Hulshout heeft schepen van sport Elien Berghmans de Leo Sterckx-route ingehuldigd. De 84-jarige Sterckx, geboren en getogen Hulshoutenaar, was in de jaren ’60 een fameuze sprinter op de baan met als hoogtepunten in 1960 zilver op het WK sprint in Leipizg en een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rome. De route van 27 km passeert langs de belangrijkste Hulshoutse plekjes uit het leven van Leo, ook de cafés waar hij na de training een pint ging drinken.

Sterckx kan zich de periode van bijna 60 jaar geleden nog goed voor de geest halen: “Half Hulshout was een keer mee naar de piste in Amsterdam, maar de meesten hadden alleen de zaterdag voorzien. Niemand had verwacht dat ik bij de laatste vier zou zijn en dus ook ’s zondags moest rijden. Velen zijn toen gewoon in hun auto blijven slapen” .  In die periode was doping ook al schering en inslag: “Maar dat was vooral voor de lange afstanden. Sprinten, dat kunt ge of dat kunt ge niet, daar hebt ge geen pikuur voor nodig”. Na zijn actieve loopbaan als wielrenner is Sterckx in het koersmilieu gebleven als mecanicien. Hij maakte onder meer de schitterende jaren van Jan Raas mee bij Kwantum, Superconfex en Rabobank.  In 1990 vroeg Eddy Merckx, toen ploegleider van de Belgische ploeg, hem mee naar het wereldkampioenschap in het Japanse Utsunomiya . Tijdens de verkenningen had Sterckx gemerkt dat de banden van Rudy Dhaenens er af liepen: “Dhaenens reed op Campagnola, maar wij hadden niet het de juiste tubes daarvoor in onze koffer. Ik ben toen in een Japanse fietsenwinkel op zoek gegaan naar de juiste banden en een paar dagen later werd Dhaenens onverwacht wereldkampioen”.

De fietsroute Leo Sterckx start aan het sportcentrum Joris Verhaegen in het Hulshoutse industriepark en wordt aangeduid met zeshoekige aanwijzingsbordjes. Voor meer info kan je terecht op sport@hulshout.be of in het sportcentrum.

 

Pearle Opticiens

Pearle Opticiens heeft voor iedereen de juiste zichtoplossing. Je vindt er brillen, zonnebrillen en contactlenzen van allerlei trendy merken gecombineerd met uitstekend advies.

lees meer

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

't Spinnewiel

't Spinnewiel is de ideale plek om even halt te houden voor, tijdens of na een wandeling langs de Nete. Je geniet er aan de gezellige, authentieke hoeve van een drankje, hapje of uitgebreid diner.

lees meer

Twice As Nice

Bij Twice as Nice vind je leuke juwelen aan leuke prijzen. De collectie wordt voornamelijk gekenmerkt door juwelen in zilver en staal en er is zelfs een collectie speciaal voor mannen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier