Nieuws uit de regio

03-04-2019 - Heist-op-den-Berg

Samen onderweg zonder drempels

In zaal Velodroom van CC Zwaneberg werd de nieuwe vzw Kompaan voorgesteld, een vereniging met wortels in Wiekevorst, die op zoek gaat naar vrijwilligers om samen met mensen met een beperking op stap te gaan en reizen te ondernemen in binnen- en buitenland.

Enkele jaren geleden startte Kristof Steegmans in Wiekevorst de touroperator We Travel 2 op, speciaal voor mensen met een beperking die ook graag op reis gaan, maar een beetje bang zijn van de moeilijkheden die ze zouden kunnen ondervinden. Zelfs is Kristof, ondanks gebonden aan zijn rolwagen, een gepassioneerd reiziger die al een flink stuk van de wereld heeft gezien. “Regelmatig kregen we de vraag naar begeleiding”, begint Kristof zijn verhaal, “ want niet iedereen heeft familie of vrienden om samen te reizen. Op een paar jaar hebben we een poule van een 80-tal vrijwilligers verzameld, reizigers met passie die graag anderen helpen hun droomreis waar te maken. Met onze vzw Kompaan willen we iedereen in Vlaanderen die nood heeft aan een beetje ondersteuning, de mogelijkheid bieden om op stap te gaan, van een dagje aan zee tot meerdaagse buitenlandse reizen”. Kompaan richt zich tot individuelen en diverse organisaties zoals bijvoorbeeld ook OKRA die mensen met een beperking mee op reis willen nemen.

“Het belangrijkste waar een vrijwilliger moet aan voldoen, is een positieve ingesteldheid”, aldus coördinator Evelien van Eynde, “een medische achtergrond is handig, maar helemaal niet noodzakelijk. We willen graag zoveel mogelijk vrijwilligers zodat we de vraag en het aanbod goed kunnen samenbrengen. Iemand met autisme heeft een andere begeleider nodig dan een rolwagengebruiker of een oudere persoon die wat hulp nodig heeft bij het aan- en uitkleden. Iemand die blinden begeleidt, moet expressief kunnen vertellen. De benodigde kwaliteiten van de vrijwilliger hangen af van de noden van de persoon met beperking”.

In de praktijk is het meestal zo dat de persoon met beperking de reiskosten betaalt, maar dat de vrijwilliger zelf geen vergoeding krijgt. Voor onvoorziene omstandigheden onderweg is er steeds iemand 24/7 bereikbaar om te zoeken naar de best mogelijke oplossing.  De vzw organiseert regelmatig infosessies, maar je kan ook een kijkje nemen op www.vzwkompaan.be . Lidmaatschap van de vzw kost 15 euro, na een individueel kennismakingsgesprek is er een ééndaagse opleiding en dan ben je klaar om te vertrekken. Kompaan brengt de vrijwilligers in contact met mensen met een beperking die op reis willen gaan. Zo zorgen zij er voor dat iedereen van een vakantie zonder drempels kan genieten.

't Paviljoen

Bij 't Paviljoen smul je van kwaliteitsvolle mosselen die er maar liefst op 11 verschillende wijzen bereid worden. Verder tovert men hier steeds seizoensvariaties op tafel en staan er ook heel wat vis- en vleesgerechten op de kaart.

lees meer

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

de Verwant

Lekker en sfeervol

lees meer

Het Reklameklokje

Gratis weekblad voor de regio Heist-op-den-Berg, Beerzel, Berlaar, Berlaar-Heikant, Booischot, Grootlo, Hallaar, Hulshout, Heist-Goor, Itegem, Pijpelheide, Putte, Schriek, Wiekevorst en Begijnendijk. Een uitgave van drukkerij-uitgeverij Peeters nv.

lees meer

Speciale promoties Check het hier