Nieuws uit de regio

29-03-2019 - Heist-op-den-Berg

‘Baie danki’ voor uw bezoek

Tien Zuid-Afrikaanse jongeren uit Bergrivier zijn, samen met 4 begeleiders, tot 11 april op bezoek in Heist-op-den-Berg. De onderlinge uitwisseling – vorig jaar waren er 10 Heistse jongeren  naar Bergrivier – is niet alleen om vreemde woordjes uit het Afrikaans te leren, maar om elkaars cultuur te leren kennen en na te denken over hun plaats in de gemeente en in de wereld.

De Stedenband werd opgestart in 2014 met een eerste Heistse werkbezoek, waarbij de vooral de participatie en inspraak van de burgers opviel. Anderzijds hebben ze in het zuiden al bijvoorbeeld geleerd dat je ‘afval’ nog als een economisch product kan beschouwen. In de Paasvakantie van 2017 trokken 10 Heistse leerlingen voor 2 weken naar Bergrivier om te leven en te leren van de zustergemeente. Door het grote succes, besloten beide gemeenten het project te herhalen, ditmaal in tegenovergestelde richting.

“Jullie hebben ongelooflijk mooie oude gebouwen”, vertelt Rohan Knoetzen in een mengeling van Afrikaans en Engels. “Ik heb al vele foto’s gemaakt van de mooie architectuur”. Hopelijk is de geheugenkaart van zijn fototoestel groot genoeg, want de groep bezoekt ook nog Mechelen en Brugge. Ook de hogere levensstandaard in Vlaanderen was Rohan opgevallen die bij de familie Van den Bruel in Booischot logeert. De thuistaal van 95 % van de mensen uit Bergrivier is Afrikaans, maar de officiële voertaal is Engels, zodat alle studenten praktisch tweetalig zijn. De toespraak in het Afrikaans van Aletta, de verantwoordelijke van het gemeentebestuur van Bergrivier, was redelijk goed te begrijpen. Vreemd is dat zij geen werkwoorden vervoegen maar ik “loop, hij loop, wij loop”. Zij prees de Heistse gastvrijheid en bracht een boodschap van vrede en verdraagzaamheid, verwijzend naar de complexe recente geschiedenis van haar land.

Yorben, de Heistse student, die thuis als gastgezin fungeert voor 2 Afrikaanse meisjes Ziani en Danielle, was vorig jaar bij de uitwisseling in Zuid-Afrika. Het eerste wat hem in die andere cultuur opviel, waren de maaltijden. “Wij ontbijten ’s morgens om half acht, middagmaal om 12 u en avondeten tussen 5 en 6. In Bergrivier eten ze de hele dag door”. Hij kent ondertussen al enkele leuke Afrikaanse woorden als ‘moltrein’ voor een metro. “Als we traag spreken, verstaan we elkaar en anders doen we het wel in ’t Engels”.

Aan Bergop, naast het monument der gesneuvelden van ’40-’45, werd een nieuw stedenbandbord onthuld en poseerden de Heistse en Afrikaanse jongeren voor de foto. De Heistse jeugddienst had nog een presentje in de vorm van een cheque van 1000 euro voor een Afrikaans jongerenproject in de armste buurten van Bergrivier. In samenwerking met 4 Heistse scholen (Instituut Mevrouw Govaerts, Sint Lambertus, het Atheneum en het Centrum voor Deeltijds Onderwijs)  zullen de jongeren samen discussiëren over wat het betekend om jong te zijn in de wereld van vandaag.

Lingerie Ria

Lingerie, badmode, nachtkleding, ... Bij Lingerie Ria in hartje Putte vind je een overweldigende keuze voor alle maten en alle leeftijden. Bovendien word je er deskundig en persoonlijk begeleid zodat je de beste keuze maakt.

lees meer

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Clem Vercammen

Clem Vercammen is een gevestigde waarde en vertrouwde naam in de juwelen- en uurwerkenwereld! Je vindt er een enorm aanbod juwelen en horloges en kan deze er ook laten repareren in het eigen atelier.

lees meer

De Backer Haarden

Een huis is een plek waar u zich thuis moet kunnen voelen, een plek die gezelligheid moet uitstralen. Voor ons wordt een huis pas een thuis met de gezellige warmte van een haard.

lees meer

Speciale promoties Check het hier