Nieuws uit de regio

21-02-2019 - Hallaar

Niet moeders mooiste, maar wel nuttig voor de natuur

In de Averegten leven vele duizenden padden die elk voorjaar op zoek gaan naar water om eitjes te leggen. Bij het oversteken van de Spekstraat op zoek naar de vijver waar ze geboren zijn, sneuvelden vroeger vele honderden padden. Natuurpunt zorgt er al 25 jaar voor dat ze veilig aan de overkant geraken.

“Vooral als het ’s avonds niet te koud wordt, trekken ze massaal naar de ‘7 verdiepingen’, de oude kleiputten in de Spekstraat of de vijver die in 2006 werd aangelegd in de buurt van het Boshuis”, vertelt coördinator Jan Craen van Natuurpunt. “Net op dat moment is er ook meer verkeer, mensen die van de Averegten of van het woonzorgcentrum Ten Kerselaere naar huis rijden. Padden worden niet alleen overreden door de autobanden, maar snelrijdende voertuigen hebben ook een aanzuigeffect die de fragiele huid van een pad doet scheuren”.

Natuurpunt heeft een vaste kern van een 5-tal ‘paddenoverzetters’ die kunnen beroep doen op een 25 à 30 extra vrijwilligers of zelf op enkele lagere scholen. Daarbij Julien De Groof en Erik Van den Broeck die zich al 25 jaar in voor het welzijn van de padden. Vanaf dat de duisternis invalt, gaan die op warme avonden tot half maart aan de slag om de padden en andere amfibieën van een wisse dood te redden. Op topavonden worden er tot 700 padden gevangen die veilig naar de waterpoel gebracht worden. Die blijven daar een maand en keren daarna terug naar het bos, maar dan in meer gespreide slagorde. In de maand juni zoeken dan de kleine padjes (+/- 1 cm) massaal ook de weg naar de Averegten. Vorig jaar werden in de Spekstraat 2946 padden gevangen. Op de inrit naar het Boshuis vonden de Natuurpunters er 1761. Ten tijde van de trek worden er extra verkeersborden geplaatst.

Ondanks hun niet al te appetijtelijk uiterlijk vindt Jan Craen het nuttige dieren: “Ze eten insecten, slakken, regenwormen en hebben, zoals elk dier, ook hun functie in de natuur”. Nieuwe medewerkers die een handje willen toesteken bij dit fascinerend natuurfenomeen kunnen contact opnemen met Jan Craen (015 43 12 56 vanaf 17 uur – jan.craen@natuurpuntheistopdenberg.be ). Jan houdt nauwkeurig de weersvoorspellingen in het oog en verwittigd je dan wanneer helpende handen nodig zijn.

DJeans - Teenstore

Bij DJeans Teenstore vind je de leukste kleding, ondergoed, accessoires en schoenen voor tieners van 10 tot 18 jaar. Ontdek de hippe collecties van allerlei merken binnen een aangename winkelsfeer boordevol coole decoratiestukken.

lees meer

Lingerie Ria

  Lingerie, badmode, nachtkleding, ... Bij Lingerie Ria in hartje Putte vind je een overweldigende keuze voor alle maten en alle leeftijden. Bovendien word je er deskundig en persoonlijk begeleid zodat je de beste keuze maakt.

lees meer

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Speciale promoties Check het hier