Nieuws uit de regio

03-12-2018 - Hulshout

Als je alle Kerstverhalen al gespeeld hebt, schrijf er dan zelf een.

In Hulshout brengt Toneelkring De Hulst ‘Een schop in de ballen’, een kerststuk uit het Engels vertaald door Hulshoutenaar en lid van de kring Jef Verhaegen (71).

“We hadden eerder al een stuk van Gordon Steel gespeeld, dat we goed vonden’, begint Jef het verhaal, “maar vonden geen andere werken van hem in ’t Nederlands. Via Youtube vonden we nog een leuk stuk ‘A kick in the baubles’, maar dat bestond niet in onze taal. Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik het mocht vertalen.  Met de medewerking van Toneelfonds Janssens is dat gelukt. Die vonden mijn vertaling zo goed dat ze het zelf hebben opgenomen in hun repetorium”. Jef studeerde diplomatieke wetenschappen waarin talen belangrijk zijn en heeft dat jarenlang onderhouden door boeken in ’t Engels te lezen.  “Het is niet altijd gemakkelijk om Engelse woordspelingen in het Nederlands om te zetten en spitse dialogen klinken in onze taal soms ook anders”.

Jef heeft het typisch Engelse verhaal wel overgezet naar onze regio.  In ‘Een schop in de ballen’ maken de Heistse braderij, patisserie Monty en het meer van Keerbergen nu deel uit van het verhaal. Hij had het stuk ook ‘Een stamp tegen zijn kl…’ kunnen noemen, maar “dat kan je nu eenmaal moeilijk op een affiche zetten”. Een werkloos echtpaar van middelbare leeftijd viert Kerstmis samen met de bekakte schoonzus en haar domme dochter. Het familiefeest wordt doorkruist door een vreemde buurjongen. Alles samen een Kerststuk waar mee kan gelachen worden maar toch ook een beetje bitterzoet.

Voor Jef is het alvast zo’n succes dat alvast begonnen is aan een tweede vertaling van dezelfde Engelse auteur.

De première voor België en de allereerste opvoering in het Nederlands van ‘Een schop in de ballen is op 7, 8, 9 en 11 december, telkens om 20 u in het parochiecentrum aan de Grote Baan te Hulshout. Op de planken: Dirk Van Hoof, Rosette Den abt, Frans Bruyndonckx, Pascale Urgel, Kevin Van Lommel,Valerie Dehertog, Karen Thys, Belinda Van den Bruel en Stef Van Bauwel  in een regie van Roel Stinissen. Kaarten reserveren aan 9 u via 0495 17 25 57 (tussen 18 en 20 u)

ACS Car Hifi

Bij ACS vind je alle providers onder een dak en kan je terecht voor mobiele elektronica zoals gsm, gps en car-hifi. Bovendien beschikt ACS ook over een eigen montage- en reparatie-atelier.

lees meer

Clem Vercammen

Juwelen - Trouwringen - Uurwerken - Herstelatelier

lees meer

Mijn gezonde voeding

Diëtiste en voedingsdeskundige

lees meer

Fietsen Moons Roger

verkoop fietsen - fietskledij - elektrische fietsen - fietsaccessoires - herstellingen Meer dan 25 jaar ervaring

lees meer

Speciale promoties Check het hier