Nieuws uit de regio

26-11-2018 - Baal

Ook dit is 'Europa': paard en kar en geen stromend water

Hoewel in Roemenië in 1989 dictator Ceauşescu werd afgezet en het land in 2007 toetrad tot de Europese Unie, is er nog veel armoede en achterstand in het Balkanland.

Al 27 jaar zamelt het Roemeniëcomité van Tremelo-Baal goederen in voor het bergdorpje Heltiu in de Karpaten en het hoog in de bergen gelegen zigeunerdorpje Marcesti. Beide dorpjes zijn arm. De bewoners zijn een gans jaar in de weer om te overleven. Industrie is er onbekend, de dorpjes hebben geen enkele toeristische activiteit en de landbouw staat er op het peil van de 19de eeuw.  Mensen rijden er nog met paard en kar en in de meeste huizen is er geen stromend water, dat in tegenstelling tot de grote steden.

“De mensen hebben er omzeggens geen inkomen”, vertelt Jeannine De Ceulaer. “Voldoende reden om elk jaar te vertrekken met een volle vrachtwagen hulpgoederen. Voor de allerarmsten van Heltiu namen wij pakketten met kleding mee: warme jassen en pullovers, schoenen, broeken en hemden, dekens en lakens. Alle inwoners van Marcesti ontvingen eveneens een pakket met kleding. Ieder gezin kreeg een pakket met basisbehoeften: bloem, suiker, olie, rijst, waspoeder,…Dit jaar hebben wij ieder gezin voorzien van een paar rubberen laarzen. Voor de school zijn er schoolbanken, bureaus, en schoolgerief. Het weeshuis in Oituz ontving kinderkleding, een diepvrieskast, een wasmachine en de noodzakelijke wasmiddelen."

"Vijf jaar geleden hebben wij in Heltiu een jeugdwerking opgericht. Het eerste en het tweede jaar maakten er een tiental monitoren van Tremelo de reis mee om de kinderen van Heltiu gelukkig te maken door een hele week speelpleinwerking te organiseren. De eerste dag ontvingen alle kinderen een handdoek, zeep, tandenborstel en tandpasta zodat zij hun handen konden wassen voor de boterhammekens met choco op de middag. De laatste dag kregen zij een rugzakje met alle benodigde schoolgerief, van bolpennen en meetlatten tot schriften en kaften. We begonnen ook  met een thuisverpleging die zeer noodzakelijk was. De verpleegster van het dispensarium  in Caiutsi verzorgt hen die bedlegerig zijn en medische hulp nodig hebben." aldus Jeannine die al verschillende keren naar ginds getrokken is.

Om de werking te financieren is op zondag 9 december van 12 tot 18 u in zaal De Toekomst, aan de Pastoriestraat 28 te Baal-Tremelo de happening ‘Tafelen in Kerstsfeer’ met pannenkoeken, spek met eieren, frikadellen met krieken, taart, … en een kleine kerstmarkt met cadeautjes, allemaal ten voordele van het Roemeense adoptiedorp.

't Spinnewiel

't Spinnewiel is de ideale plek om even halt te houden voor, tijdens of na een wandeling langs de Nete. Je geniet er aan de gezellige, authentieke hoeve van een drankje, hapje of uitgebreid diner.

lees meer

Het Reklameklokje

Gratis weekblad voor de regio Heist-op-den-Berg, Beerzel, Berlaar, Berlaar-Heikant, Booischot, Grootlo, Hallaar, Hulshout, Heist-Goor, Itegem, Pijpelheide, Putte, Schriek, Wiekevorst en Begijnendijk. Een uitgave van drukkerij-uitgeverij Peeters nv.

lees meer

't Paviljoen

Bij 't Paviljoen smul je van kwaliteitsvolle mosselen die er maar liefst op 11 verschillende wijzen bereid worden. Verder tovert men hier steeds seizoensvariaties op tafel en staan er ook heel wat vis- en vleesgerechten op de kaart.

lees meer

Bike Center

Fietsen • Fietsonderdelen & -toebehoren • Kledij • Fitness 

lees meer

Speciale promoties Check het hier