Nieuws uit de regio

26-11-2018 - Baal

Ook dit is 'Europa': paard en kar en geen stromend water

Hoewel in Roemenië in 1989 dictator Ceauşescu werd afgezet en het land in 2007 toetrad tot de Europese Unie, is er nog veel armoede en achterstand in het Balkanland.

Al 27 jaar zamelt het Roemeniëcomité van Tremelo-Baal goederen in voor het bergdorpje Heltiu in de Karpaten en het hoog in de bergen gelegen zigeunerdorpje Marcesti. Beide dorpjes zijn arm. De bewoners zijn een gans jaar in de weer om te overleven. Industrie is er onbekend, de dorpjes hebben geen enkele toeristische activiteit en de landbouw staat er op het peil van de 19de eeuw.  Mensen rijden er nog met paard en kar en in de meeste huizen is er geen stromend water, dat in tegenstelling tot de grote steden.

“De mensen hebben er omzeggens geen inkomen”, vertelt Jeannine De Ceulaer. “Voldoende reden om elk jaar te vertrekken met een volle vrachtwagen hulpgoederen. Voor de allerarmsten van Heltiu namen wij pakketten met kleding mee: warme jassen en pullovers, schoenen, broeken en hemden, dekens en lakens. Alle inwoners van Marcesti ontvingen eveneens een pakket met kleding. Ieder gezin kreeg een pakket met basisbehoeften: bloem, suiker, olie, rijst, waspoeder,…Dit jaar hebben wij ieder gezin voorzien van een paar rubberen laarzen. Voor de school zijn er schoolbanken, bureaus, en schoolgerief. Het weeshuis in Oituz ontving kinderkleding, een diepvrieskast, een wasmachine en de noodzakelijke wasmiddelen."

"Vijf jaar geleden hebben wij in Heltiu een jeugdwerking opgericht. Het eerste en het tweede jaar maakten er een tiental monitoren van Tremelo de reis mee om de kinderen van Heltiu gelukkig te maken door een hele week speelpleinwerking te organiseren. De eerste dag ontvingen alle kinderen een handdoek, zeep, tandenborstel en tandpasta zodat zij hun handen konden wassen voor de boterhammekens met choco op de middag. De laatste dag kregen zij een rugzakje met alle benodigde schoolgerief, van bolpennen en meetlatten tot schriften en kaften. We begonnen ook  met een thuisverpleging die zeer noodzakelijk was. De verpleegster van het dispensarium  in Caiutsi verzorgt hen die bedlegerig zijn en medische hulp nodig hebben." aldus Jeannine die al verschillende keren naar ginds getrokken is.

Om de werking te financieren is op zondag 9 december van 12 tot 18 u in zaal De Toekomst, aan de Pastoriestraat 28 te Baal-Tremelo de happening ‘Tafelen in Kerstsfeer’ met pannenkoeken, spek met eieren, frikadellen met krieken, taart, … en een kleine kerstmarkt met cadeautjes, allemaal ten voordele van het Roemeense adoptiedorp.

L'air et L'eau

Weg met zorgen en stress na een heerlijke relaxmoment in de sauna of jacuzzi. L'air et L'eau is thuis in wellness! Je vindt er gegarandeerd een sauna voor binnen of buiten, een jacuzzi, warmtepomp of outdoor living artikelen van gekende merken om thuis heerlijk te relaxen. Een weldaad voor zowel je mentale als fysieke weerbaarheid!  

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

DE BIE | creative communication

DE BIE | creative communication is uw partner in communicatie. Drukwerk, kranten, magazines, radio, televisie of online media, ... We mixen onze expertise en die van jou graag tot één bruisende communicatiecocktail!

lees meer

AVN Projects

AVN is als elektrotechnisch installatiebedrijf actief op vlak van elektriciteit, domotica, beveiliging, beeld en klank en staat steeds garant voor een professioneel eindresultaat.  

lees meer

Speciale promoties Check het hier